6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Ahilik nostalji değil

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanvekili Yusuf Kocabeyoğlu, Ahiliğin Türk esnaflığı ve Ticaret töresinin nüvesini oluşturduğunu, ahilik disiplininin unutulması ve önemsenmemesi sebebiyle ticaret sektörünün ciddi sorunlar içine girdiğini söyledi.

DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK
Ahilik edep ve çizgisinin, “doğruluk ve dürüstlük” temasını içerdiğini, daha fazla kazanç yerine helal kazanç anlayışını sergilediğini hatırlatan Kocabeyoğlu, “Bugün, “kazan da nasıl kazanırsan kazan” anlayışı hakim durumda. Haliyle üretilen ve satılan mallara karşı tüketici şüpheyle yaklaşıyor. Bu durum pazarın kapasitesini etkiliyor. Ahilik terbiyesini yeniden esas haline getirmekle, mal ve hizmet üretiminde kaliteye önem vermekle ticaret sektörü Pazar sorununu da çözecektir” diye konuştu.

MAL VE HİZMETE VERİLEN RUH
Ahilik terbiyesinde, sanatkar ve esnafın ürettiği mal ve hizmette şahsiyetini ifade ettiğini, ona inancı doğrultusunda ruh kazandırdığını kaydeden Kocabeyoğlu, tüketici haklarının korunduğu yegane esnaf vizyonunun ahilik olduğunu vurguladı.

ERZURUM’DA AHİLİK
Erzurum’da ahilik kültürüne değinen Kocabeyoğlu şunları söyledi: “Büyüklerimiz, Erzurum’da Kavaflar çarşısı başta olmak üzere üretim yapılan tüm alanlarda ciddi bir otokontrol sistemi olduğunu, esnafın kendini ciddi biçimde denetlediğini, müşteri memnuniyetinin esas olduğunu anlatırlardı. O dönemlerde bozuk malları satan esnafın dükkan ve işyeri kapısına sattığı kalitesiz ürün azılır, esnaflık töresine uymayan esnaf bu şekilde cezalandırılırmış. Bugün “kullan-at” anlayışı hakim hale geldi. Yani mal ve hizmetin kalitesi değil, spontone olarak ihtiyaca cevap vermesi anlayışı benimsendi. Esnaf ve sanatkar dayanıklı ve kaliteli mal üretimi yerine işçiliği ucuz mal ve hizmetlere yöneldi. Haliyle esnaf da vatandaş da perişan oldu. En önemlisi vatandaşın esnaf ve zanatkara olan güveni, yerini şüpheye terk etti. “

AHİLİK NOSTALJİ DEĞİLDİR
Ahilik prensiplerinin bir nostalji olarak değerlendirilmemesi gerektiğine işaret eden DOSİAD Başkanvekili Kocabeyoğlu, “ Ahilik, Anadolu’da bu yüce milletin kendini ifade etmesi ve diriliş dönemini başlatmıştır. Anadolu’nun kilidini açan güç, ahiliğin vurguladığı dürüstlük ve doğruluktur. Yani halkın esnaftan memnuniyeti, güveni ve emin olması durumudur. Osmanlıyı üç kıtada hükümran eden ruh, ahiliktir. Kardeş kelimesi manasına gelen ahiliğin temel prensibi kardeşin kardeşi aldatmayacağı doğrultusundadır. Yani mal ve hizmetin reklamı yerine kalitesi ve verimliliği esas alınmış, mal ve hizmet üretiminde, satışında kazanç değil, halkın ve hakkın rızası gözetilmiştir. Esnaflık Allah korkusu üzerine biçimlenmiştir. Bugün sorunlarımıza bakınız, temelinde bu prensiplerden uzaklaşmış olmak vardır” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 17:39:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?