4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Aile hekimlerine domuz gribi eğitimi

AİLE HEKİMLERİNE DOMUZ GRİBİ EĞİTİMİ

Erzurum İl Sağlık İl Müdürlüğü'nce organize edilen "Pandemi planı değerlendirme" toplantısıyla 'Domuz gribi'ne (H1N1) karşı aile hekimleri bilgilendirildi. Türkiye'de domuz gribi vakasından bugüne kadar hiç kimsenin hayatını kaybetmediği ve bugün itibariyle 1'i Erzurum'da olmak üzere hasta sayısının toplam 582 olduğu açıklandı.

Göğüs Hastanesi salonunda düzenlenen "Pandemi planı değerlendirme" toplantısına il genelinde görev yapan 229 aile hekimi katıldı.

Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, toplantının açılış bölümünde yaptığı konuşmada domuz gribi söylentilerinin paniğe neden olduğunu belirtti. Söylentilerle mücadele etmenin çok güç olduğunu belirten Vançelik, aile hekimlerinden ulaşabildikleri kadar insana öncelikle doğru bilgilendirme yapmalarını istedi. Domuz gribi aşısının tartışmalara neden olduğunu ancak tartışılacak bir durumun olmaması gerektiğini vurgulayan Vançelik, "Aşı hiçbir zaman deneysel çalışmalar yapılmadan piyasaya çıkarılamaz.

Türk insanı kobay olarak kullanılamaz" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca sipariş edilen aşıların geldiğini belirten Vançelik, "Biz dünya standartlarına uygun bir yol izliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi (ECDC) ile aynı yolu izliyoruz. Sağlık Bakanlığı'nca 60 kişilik bir bilim danışma kurulu ile 10 kişilik bir yürütme kurulu oluşturuldu. Bilim adamlarıyla birlikte çalışılıyor. Bunlar Türkiye'nin en yetkin enfeksiyon uzmanları. İlk etapta 28 milyon kişiye aşı yapılması planlanıyor. İlk

etapta 500 bin doz aşı geldi. Her ülke kendi koşullarına göre planlama yaptı. Örneğin ABD 159 milyon kişinin aşılanmasını planladı. Biz de ilk etapta 28 milyon kişiye aşı yapılmasını planladık. 24 yaşın üstünde sağlıklı insanlara aşı yapılmayacak. Bunun dışında öncelikle aşı yapılması gereken grupları ise şöyle saptandı:

Sağlık çalışanları, anaokulu ve ilkokul çocukları, 24 yaşa kadar risk grubundaki çocuklar, akciğer rahatsızlığı, astım gibi kronik hastalığı olanlar. Öncelikle bu grupları aşılanacak. Altı aylıktan küçük bebeklere ve yumurta alerjisi olanlara aşı yapılmayacak" diye konuştu.

Aşının kısırlığa yol açtığı ve yan etkileri olduğuna yönelik söylentilere cevap veren Vançelik, "Bu aşının önemli yan etkileri olduğu ve yapılmaması gerektiğini savunan uzmanlar oldu. Bu beyanlarda bulunanları hekim veya uzman diye nitelemek, bilim insanı diye kabul etmek mümkün değil. Bilime karşı yapılmış açıklamalar. Hiçbir değeri yok. Domuz gribi aşısının normal grip aşısından farklı yan etkisi yok. Normal grip aşısında da görülebileceği gibi, bir iki gün hafif ateş, hafif halsizlik görülme olasılığı dışında tehlikeli sayılabilecek bir yan tesiri yok. Milyonda bir görülebilecek bir nörolojik rahatsızlıktan söz ediliyor, ancak çok düşük bir olasılık. Aşı dünya standartlarının gerektirdiği kurumlar tarafından ruhsatlandırılmış durumda. Halkımız bizim yaptığımız açıklamalar dışındakileri dikkate almamalı. Aksine, bu beyanları verenler, eğer aşı olmamak nedeniyle bir can kaybı olursa, bunun vicdani sorumluluğunu taşıyabilecekler mi, onu düşünsünler. Bu tür beyanlar abesle iştigaldir" ifadelerini kullandı.

 Daha sonra slayt eşliğinde bilgiler aktaran Uzman Dr. Rukiye Çetin, Türkiye'de bu vakadan şu ana kadar hiç kimsenin hayatını kaybetmediğini ve bugün itibariyle 1'i Erzurum'da olmak üzere toplam tespit edilen pandemik H1N1 gripli hasta sayısının 582 olduğu açıkladı.

Toplantıda daha sonra Dr. Selvihan Tapanoğlu'nun bebek ölümlerinin pandemi izlenmesi konusunu anlatmasının ardından soru cevap kısmıyla program tamamlandı.

AİLE HEKİMLERİNE DOMUZ GRİBİ EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 16:25:01
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 21:22:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?