4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Akdağ, işadamları ile buluştu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nca (ETSO) organize edilen 'Yeni teşvik uygulamaları' konulu toplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve işadamlarıyla bir araya geldi.


Yeni Teşvik Yasası konusunda açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, "Önemli olan ortaklık kültürünün benimsenmesi ve sermayenin geniş yatırımlara dönüştürülmesidir" dedi.
ETSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıya AK Parti Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık, Saadettin Aydın, İbrahim Kavaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve işadamları katıldı.

TEŞVİK MEVCUT İŞLETMELERİ DE KAPSAMALI
Toplantının açılış bölümünde konuşan ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, teşviklerin mevcut küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsamamasının önemli bir eksiklik olduğunu dile getirdi.


Mevcut işletmelerin daha küçük desteklerle daha fazla istihdam ve üretim artışı sağlayabileceğini düşündüklerini anlatan Yücelik, çağrı merkezlerinin de teşvik kapsamına alınması gerektiğini söyledi.


Teşvik uygulamasından küçük işletmeler ve mevcut işletmelerin de yararlanmasının bölgeye katkı sağlayacağını kaydeden Yücelik, müteşebbisin, bürokrasinin ve hükümetin el birliği ile hareket etmesi gerektiğini belirtti.

HAYVANCILIK DESTEKLENMELİ
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ise yaptığı konuşmada Teşvik Yasası'nın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, özellikle et ve süt üretiminin artırılması yönünde çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.


Bölge olarak hayvancılığa önem verilmesini isteyen Hınıslıoğlu, bu sektörde sağlanacak gelişme ile il ekonomisine 2 milyar dolarlık katkı sağlanabileceğini söyledi. Yaşanan krizde gıda, enerji ve finans sektörlerinin etkilenmediğini bildiren Hınıslıoğlu, Teşvik Yasası kapsamında yatırımcılara tahsis edilecek arsa konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.

ORTAKLIK KÜLTÜRÜ BENİMSENMELİ
Yeni teşvik uygulamalarının bölgesel kalkınmışlık esas alınarak hazırlandığını anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise uygulamalarla ilgili eksikliklerin tartışılabileceğini ifade etti.


Teşvik Yasası'nın amacının istihdamı artırmak olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, "Küçük işletmelerin de kapsama dahil edilmesi talebi var. Ben bunun doğru olacağını sanmıyorum. Bu noktada ortaklık kültürünü en iyi şekilde benimseyip, sermayeyi geniş yatırımlara dönüştürmeliyiz. Önümüzde bir Aşkale Çimento örneği var. Bakın şimdi Van Çimento'yu da bünyesine kattı. Bu gibi şeyler bir araya gelince oluyor. Aksi taktirde büyüyemeyiz. Küçük sermayeler teşvik edilemez. Benim ailem peynir imalatı yapardı.

Babamın vefatından sonra 2-3 yıl biz devam ettik ama kazanamadık. Her yıl süt mevsiminde onlarca işletme kuruluyor ve birbirleriyle yarışıyorlardı. Böyle olunca da uğraşıyorsunuz, kazanamıyorsunuz. Onun için bir araya gelmeliyiz. Çağrı merkezleri konusunda bazı istekler var. Biz bunu ilgili Bakanlarla görüştük. Ancak yatırım bedellerinin düşük olması nedeniyle bunu pek mantıklı bulmuyorlar. İstihdama katkıları inkar edilemeyecek bu merkezlere teşvik uygulanması zor gözüküyor" şeklinde konuştu.


Girişimcilerin bankalar ile ilgili yaptıkları eleştirilere de katıldığını ifade eden Bakan Akdağ, "Global kriz dünyada birçok finans kurumunu etkiledi. Birçok ülkede batanlar oldu. Hükümetler bunları kurtarmak için harekete geçti. Ancak Türkiye'de bankalar bu krizden etkilenmedi. Yaptığımız düzenlemeler ve kontrol mekanizmaları sayesinde bu sıkıntıyı yaşamadılar. Haliyle bankalarımızın bugün reel sektörle dayanışma içinde olması gerekiyor" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 17:07:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?