4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Akdağ'dan domuz gribi değerlendirmesi

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye'de domuz gribi olmadığını söyleyerek, "Sınırlarda aldığımız tedbirler ve yaptığımız ciddi kontrollerle virüsün Türkiye'de dağılımını engelledik" dedi.


Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Akdağ, Cuma namazı için geldiği Ulu Cami önünde açıklamalarda bulundu. Türkiye'de domuz gribi olmadığını belirten Bakan Akdağ, virüs ile ilgili sınırlarda alınan tedbirlerin ve yapılan kontrollerin etkili olduğunu ve virüsün ülkeye dağılımının engellendiğini söyledi.


ABD'den gelen bir yolcuda termal kameralar aracılığıyla yapılan tespit sonrası yapılan testlerin pozitif çıktığını ve alınan tedbirlerle aynı ailede ikinci bir kişide de Domuz gribi virüsü belirlendiğini anlatan Bakan Akdağ, "Aynı uçakla gelen diğer yolcularda de gerekli tetkikler yapıldı. Virüs tespit edilen kişiler tedavi altına alınarak toplumun önüne çıkmaları önlendi. İlk vaka sonrası aldığımız tedbirler sonrası virüsün Türkiye'ye dağılımını önledik" diye konuştu.

Bakan Akdağ, Ankara'da Domuz Gribi şüphesiyle hastaneye başvuran İspanyol anne ve çocuğa ise yapılan tetkiklerin sonucunun da negatif olarak belirlendiğini söyledi.

Turizm mevsimi öncesi Türk medyasının Domuz gribiyle ilgili sağduyulu davranmasını isteyen Bakan Akdağ, "Basınımız bu konuda bugüne kadar son derece basiretli davrandı. Aynı tavrı önümüzdeki dönemde de bekliyoruz. Her şüpheli vakanın peşine koşmamalıyız. Virüs bugün bir çok ülkede var. Ancak hiçbir ülkede kimse vakaların peşinde koşmuyor. Zaten bakanlık olarak kimseden bir şey sakladığımız yok. Virüsü tespit ettiğimiz an ilan ediyoruz. Gerekli açıklamaları yapıyoruz. Eğer yeni bir vaka tespit edersek
bunu da açıklarız. Turizm mevsimine girdiğimiz bugünlerde ülkemize gelecek insanların bu tür tereddütler yaşamaması için herkesin sorumlu davranması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"KENE KONUSUNDA HEM VAKA HEM VEFAT SAYISI DÜŞTÜ"
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Akdağ, son günlerde artan kene vakalarıyla ilgili olarak sorulan bir soruya ise "Aldığımız tedbirler vaka ve vefat sayısını düşürdü. Daha önceden riskli olarak belirlediğimiz bin 200 köyde kene konusunda gerekli eğitimleri ve uyarıları yaptık. Uyarıcı broşürler ve önleyici spreyler dağıttık. Halkımız bu konuda bilinçlendirildi. Aldığımız tedbirler sonrası vaka sayısı geçtiğimiz yıllara oranla önemli ölçüde azalmıştır" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 15:43:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?