7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Akraba bağları bağışı azaltıyor

Erzurum Organ Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Nihat Çimen, Doğu'da sıkı akraba bağlarının organ bağışı sayısını azalttığını söyledi. 

Ocak ayı itibariyle Erzurum Numune Hastanesi'nde 137 organ bağışı yapıldığını bildiren Erzurum Organ Nakli Bölge Koordinatörü Merkez sorumlusu Dr. Nihat Çimen, "Ocak ayından itibaren 8 beyin ölümü tespit ettik. Bunların organ bağışı yapması için aileleri ikna etmeye çalıştık, fakat özellikle Doğu bölgelerinde akraba bağları çok sıkı olduğu için herkesin onayı gerekiyor, bunun için beyin ölümü gerçekleşen insanların hiç birinin organlarını alamadık" dedi. 

Beyin ölümü gerçekleşen vatandaşların hiçbir şekilde yaşama şansı olmadığını vurgulayan Çimen, "Eğer bir hasta için beyin ölümü gerçekleşmişse bu kişi ölmüştür. Beyin ölümü gerçekleşen kişi için yapılacak bir şey yoktur, başkaları için yapılacak bir şey vardır, o da organ bağışı yapmaktır. Sevdiklerimizin hatıralarını böylece yaşatabiliriz" diye konuştu. 

Çimen, "8 tane beyin ölümü tespit etmemize rağmen organlarını alamıyoruz. Yakınlarının ikna etmek çok zor oluyor. Akraba bağları çok güçlü olduğu için herkesin onayı gerekiyor. Aileden birisi itiraz ettiği zaman bağış olmuyor. Durum böyle olunca beyin ölümü gerekleşen kişinin kalbi durana kadar tedavi ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Son beş gün içerisinde 4 böbrek, bir karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini söyleyen Dr. Çimen, "Organ bağışını artırmak için sürekli seminerler veriyoruz. Camilerde dini bir sakıncası olmadığına dair vaazlar verdiriyoruz, broşürler hazırlayıp vatandaşların görebileceği yerlere asıyoruz, fakat yine de ikna edemiyoruz. Vatandaşlar kendilerine takılan organa itiraz etmiyor, ama kendisinin de organ bağışı yapmasını isteğimiz zaman düşünmem lazım diyorlar" açıklamasında bulundu. 

Özellikle Batı illerinde organ bağışının daha fazla olduğunu açıklayan Çimen, şunları kaydetti:
"Son yıllarda seminerler, konferanslar sayesinde önemli ilerleme kaydettik. Organ bağışında hızlı bir artış yaşadık. Ama hala organ nakilleri Batı'dan gelen organlar sayesinde yapılıyor. Basında organ bağışı gündemde olursa göz aşinalığı olur ve vatandaşlar daha iyi bilinçlenir. Organ bağışı yapanlar genelde önceden bilinçlenen insanlar. Bilinçlenen insanlar yakınlarını da teşvik etmelidir."

iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 12:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?