4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Allahuekber'e zorlu tırmanış

ŞEHİTLERİ ALLAHUEKBER'İN DORUKLARINDA ANDILAR

Sarıkamış Harekatı sırasında şehit düşen 60 bin Mehmetçiği anmak için Türkiye Dağcılık Federasyonu üye 60 dağcı, Allahuekber Dağına zorlu bir tırmanış gerçekleştirdi.

Sarıkamış'ta 1914 yılındaki Osmanlı- Rus savaşı sırasında tek kurşun atmadan donarak şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Erzurum, Erzincan, Kars, Rize, Trabzon, Kayseri, Samsun, Niğde, Ankara, Edirne, Çanakkale, İzmir, İstanbul'daki 26 Dağcılık Spor kulübünden 60 sporcu ve yönetici önce Sarıkamış- Selim karayolu üzerindeki şehitliği ziyaret ettiler. Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Tugay Komutanı Tuğgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca'nın da hazır bulunduğu törende dağcılar, şehitler için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşını söylediler.

Dağcılara teşekkür eden Kaymakam Ahmet Altunbaş, "Allahuekber Dağına tırmanış sıfırın altında 20 - 30 derece arasındaki soğukta gerçekleştirilecektir. 1914 yılının kışında binlerce askerimizin o dağlarda donarak şehit oldu. Onların yaşadığı sıkıntıları, onların yaşadığı ruh halini, onların düşüncelerini ancak öyle anlayabiliriz. Gerçekten de çok önemli bir etkinlik, çok önemli bir katkıdır" diye konuştu.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca da, tırmanışa Türkiye'nin değişik yörelerinden sporcuların katıldığını anımsattı. Alaattin Karaca, "Türk Dağcıları olarak 30 Ağustos'ta Zafer Haftası, 29 Ekim'de Cumhuriyet, 18 Mart'ta Çanakkale Şehitleri ve 25 Aralık'ta da Allahuekber Şehitleri anma tırmanışları düzenliyoruz" dedi.

Törenin ardından Sarıgün köyüne hareket eden dağcılar, Sarıgün'ün yakınlarına kamp kurarak geceyi çadırlarda geçirdiler. 26 Aralık günü saat 08.00'de Alaattin Karaca başkanlığında Sarıgün köyünden tırmanışa başlayan kafile aynı gün deniz seviyesinden 2 bin 640 metre yüksekliğe tırmanarak ikinci kampını kurdu. Geceyi ikinci kampta çadırlarda geçiren kafile gece yağan kar yağışı ve şiddetli tipi nedeniyle heyecanlı saatler yaşadı. 27 Aralık günü saat 07.30'da Allahuekber Dağlarına zirve tırmanışına başlayan ekip, sis ve tipi yüzünden oldukça zorlandı. Yer tespiti için zaman zaman 'Cipies'ten yardım alan dağcılar, yaklaşık 4 saatlik tırmanış sonrası Allahuekber Dağının 3 bin 170 metre yükseklikteki zirvesine ulaştılar. Zirvede yapılan törende şehit için önce saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal marşı okundu. Karlı ve sisli doruklarda yarım saat kadar dağcılar, Meçhul Asker anıtında da saygı duruşunda bulunduktan sonra Sarıgün köyündeki kamp alanına döndüler. Çadır ve malzemelerini toplayan dağcılar, Sarıkamış'a giderek geleneksel bir tırmanışı daha sonuçlandırdılar.

ŞEHİTLERİ ALLAHUEKBER'İN DORUKLARINDA ANDILAR
ŞEHİTLERİ ALLAHUEKBER'İN DORUKLARINDA ANDILAR
İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2009 Salı 18:20:04
Güncelleme :29 Aralık 2009 Salı 18:30:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sercan altun IP: 78.165.25.xxx Tarih : 29.12.2009 19:25:47

slm ben  ALLAHU EKBER  dağının eteğinde sarıgün köyünden yazıyorum. Öncelikle ŞEHİTLERİMİZİ anıp ve bu günleri hatırlatan bu görevi yerine  getiren  öncelikle devlet büyüklerimin elerinden öperim ayrıca ALLAHU  EKBER ŞEHİTLERİMİZİ  andıkları için nice devamını diliyerek sonsuz şukran ve teşekürlerimi sunuyorum BEN SERCAN ALTUN