7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Alman elçiye Oltu taşından takı

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Ruthart Born, Türkiye’de AB yolunda önemli reformlar yapıldığına dikkat çekerek, gelişmeleri şaşkınlıkla izlediklerini söyledi.

Almanya’nın "fahri konsolosluk" unvanının işadamı Dr. Yılmaz Kuşkay’a verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılmak üzere bugün Erzurum’a gelen Almanya Ankara Büyükelçisi Dr. Ruthart Born, ilk olarak Erzurum Valiliği’ni ziyaret ederek Vali Vekili Aslan Karanfil ile bir süre görüştü.

Vali Vekili Karanfil, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin her zaman çok üst seviyede olduğunu belirterek, Erzurumlu işadamı Yılmaz Kuşkay’a fahri konsolosluk görevinin verilmesiyle bu ilişkilerin artacağını söyledi.

Erzurum’a ikinci kez geldiğini belirten Büyükelçi Born ise, Almanya’nın Türkiye ile en fazla turizm alanında yoğun ilişki içerisinde olduğunu ifade ederek, 2005 yılında 5 milyon Alman vatandaşının turizm amacıyla Türkiye’ye gelmesinin beklendiğini kaydetti. Türkiye’de AB yolunda son dönemlerde önemli reformlar yapıldığını dile getiren Born, "Türkiye’de beklemediğimiz gelişmeler izliyoruz. Ceza Kanunu 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe giriyor. Bazı maddeler bugün Türk kamuoyunda tartışılsa da ben maddeler üzerinde kritik yapmak istemiyorum. Hiçbir kanun mükemmel değildir. Neticede kanunlar uygulanmasına bağlıdır. Ancak kanunu çıkaranların iyi niyetli olduğuna eminim" dedi.

Born, Türk Ceza Kanunu’nda basın mensuplarına yönelik maddelerle ilgili bir soruya ise, "Basın mensuplarına kolay ceza verilmesini doğru bulmuyorum. Temel kurallar basın hürriyetidir. Basın hürriyeti çok önemli. Kanun çıkarılırken tahditler ve sınırlar dikkatle belirlenmelidir" diye cevap verdi.

Dr. Ruthart Born, Hitler’in ’Kavgam’ kitabının Türkiye’de en fazla okunan kitap olmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Bu kitabın Almanya’da satışı yasak. Doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye’de bu kitabın bu kadar çok okunmasını kaygıyla karşıladım. Gençlerin daha faydalı kitaplar okumasını arzu ederim" şeklinde konuştu.

Ziyaret sonrasında Vali Vekili Aslan Karanfil, Almanya Ankara Büyükelçisi Dr. Ruthart Born’a oltu taşından takı hediye etti. Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenecek söyleşiye de katılacak olan Dr. Ruthart Born, daha sonra tarihi yerleri gezecek.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2005 Cuma 16:30:08
Güncelleme :28 Mart 2005 Pazartesi 12:58:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?