6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

'Anadolu Kadını' paneli düzenlendi

Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sebahat Gözüm, Anadolu kadınının ücretsiz çalışan, mutlu olmayıp cefakar olan kadınlar olduğunu söyledi. 

Erzurum'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Uluslararası Dadaş Film Festivali kapsamında ‘Anadolu Kadını’ konulu paneli düzenlendi. Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen panelde konuşan Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sebahat Gözüm, Anadolu kadınının ücretsiz çalışan, mutlu olmayıp cefakar olan kadınlar olduğunu belirtti. 

Anadolu da erkek egemenliğinin günümüz de de ağır bastığını ifade eden Gözüm, "Anadolu da kadın erkeklerden daha az okuyor veya okutuluyor. Kadının toplum içerisindeki yeri artırılmalı. Zorumlu eğitim 5 yıldan 8 yıla çıkarıldı. Bunun meyveleri bir 10 yıl sonra göreceğiz. Ancak zorumlu eğitim 8 yıldan da 11 yıla çıkartılmalıdır. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi kadınlarında eğitim düzeyine bağlıdır" dedi. 

Avrupa ülkelerinde parlementoda kadınların daha aktif olduklarını Türkiye'de ise kadınların genelde üst düzey yönetici kimliğine sahip olamadıklarını belirten Prof. Dr. Gözüm, "Bugün istatistik rakamlara göre bir İsveç parlementosunun yarısını kadınlar teşkil ediyor. Bizim ülkemizde ise bu oran yüzde 9 civarında." diye konuştu. 

Özellikle Güney Doğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan kadınların hayatlarından mutlu olmadıklarını cefakar ve çilekeş olduklarını ifade eden Gözüm, " Anadolu kadını ücretsiz işçi gibi çalışıyor. Tarlada çalışıyor hayvan güdüyor. Ev işeriyle uğraşıyor. Bunun karşılığında ne bir sağlık güvencesi ne de para kazanıyor. Yaşam şartları düşük. Tabi herkes gibi Anadolu kadını da daha güzel bir hayat yaşantısı istiyor. Batı ülkelerinde çocuk doğurganlık oranı normal düzeyde iken Anadolu kadını çok çocuk yapıyor. Ne kadar çok çocuk yapılırsa buna orantılı olarak anne ölüm hızı artıyor. " dedi.
Öte yandan 5 gün sürecek olan ve “Anadolu Kadını” olgusunun işlendiği bu yılki festivalde konuya ilişkin film gösterimlerinin yanı sıra panel, söyleşi, sergi gibi etkinlikler de yer alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 17:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?