6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Aracı başkan teslim alacak

Avrupa Birliği Komisyonunca finanse edilen Göç Alan Kentlerde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Projesi (EKOSEP) kapsamında satın alınan Gezici Sağlık Aracı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler tarafından teslim alınacak. 

Anahtar teslim törenine Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Akif Türkel de katılacak. 

Yaşanan göçün olumsuz etkilerini ortadan kaldırmanın da mücadelesini verdiklerini dile getiren Başkan Ahmet Küçükler,”Kentimize göçle gelen bireylerin sağlık sorunlarının asgariye indirilmesi yürütmekte olduğumuz EKOSEP kapsamındaki hedeflerden sadece biridir. Proje kapsamında kurulan toplum merkezi, kadın destek merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde verilecek hizmetlerle kentsel yaşama katılımları sağlanacak” dedi. 

Toplam 8 metrekarelik hizmet bölümü olan araç, 7 ton kapasiteli ve her türlü emniyet donanımına sahip. Araçta var olan tıbbi donanım ile çocuk ve gebe muayeneleri, aşılama ile poliklinik hizmetleri verilebilecek. İlk ve acil yardım yapılabilecek aracın gerekli tahlilleri yapabilmesi için bir laboratuarı da bulunuyor. Söz konusu araç, doktor, hemşire, sağlık memuru gibi personelin de hizmet vereceği bir sağlık kabini olarak tasarlandı. 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle araç için kapsamlı bir faaliyet planı hazırlandı. Hizmet sunumunda sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşanan göç alan mahallelere öncelik verilecek. 

Önceden belirlenen ve ilan edilen çalışma noktasındaki araçta bulunan sağlık personeli ile çocuk ve anne muayeneleri, çocuk ve gebe aşıları yapılacak, muayene olanlardan gerekli görülenler sağlık ocağına veya hastanelere sevk edilecekler. Söz konusu hizmetler ücretsiz sunulacak. 

Araç ile ziyaret edilen mahallelerde, özellikle annelere çocuk sağlığı, beslenme, aile planlaması, kişisel hijyen gibi sağlık konularında eğitim ve danışmanlık hizmetleri de verilecek. 

Mahallerde sunulan sağlık hizmetleri kapsamında koruyucu sağlık hizmetleri sunacak olan araçla, yılda yaklaşık 5 bin bebek ve çocuğun aşıları, büyüme ve gelişmelerinin izlenmesi ile bin 500 anneye güvenli annelik (doğum öncesi bakım ve danışmanlık) hizmeti verilmesi sağlanacak. Gezici sağlık ünitesi ile desteklenen koruyucu sağlık hizmetleri ile bebek ve anne ölümlerinin daha da azaltılması hedefleniyor. 

EKOSEP NEDİR?
Türkiye’de ilk kez kentsel alanlarda göçün olumsuz etkilerinin azaltılmasını hedefleyen, yerel düzeyde çok sektörlü/çok aktörlü yaklaşımın benimsendiği “Ana Göç Alan Merkezler Olarak Belirlenen Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum ve Şanlıurfa illerinde Ekonomik ve Sosyal Entegrasyon Problemlerinin Çözümüne Destek İçin Yapılacak İnşaat İşleri, İnşaat Kontrollük Hizmetleri, Ekipman Alımı ve Teknik Destek (EKOSEP) Projeleri” yürütülüyor. 

AB ve Diyarbakır, Gaziantep, Erzurum, Şanlıurfa Belediyeleri tarafından finanse edilen program, göçle gelenlerin kentsel yaşama katılımlarının sağlanmasını hedefleyen ve Türkiye’de ilk kez uygulanan doğrudan müdahale projelerinden oluşuyor. 4 ilde yürütülen 18 pilot proje aracılığıyla göç ve kentleşme ilişkisinde ekonomik, sosyo-kültürel, altyapı sorunlarının çözümü hedeflenmektedir. Kadınlar, çocuklar, gençler, engelliler, bakıma ihtiyaç duyan kişiler ve toplum gönüllülerini hedefleyen 18 pilot proje ile dezavantajlı grupların kentin sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına katılımları sağlanabilecek. 

Eğitim, sağlık, rehabilitasyon hizmetleri ile spor ve kültür aktivitelerinin gerçekleştirileceği merkezlerin, inşaat/onarım çalışmalarının sonuçlandırılması ve ekipman alımının tamamlanması ile 2009 yılında hizmete açılması planlanıyor. 

Erzurum ilinde planlanan pilot projeler, Göçle gelenlerin sosyal ve ekonomik hizmetlere yönlendirilmesini sağlayacakları, koordinasyon merkezi, Kadın Destek Merkezi, Engelli Destek Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi ve Sağlık Merkezi olarak belirlenirken, bu merkezlerin bünyesinde ayrıca okul öncesi eğitim ve gençlere ve çocuklara yönelik sosyal kültürel ve sportif faaliyetlerinin yapılacağı birimlerde bulunacak. 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğinin işbirliği ile yürütülen projede ayrıca yapılan merkezlerde hizmet verecek kişilere eğitim verilmesi, varolan kent bilgi sisteminin güçlendirilmesi ve ile göçün olumsuz sonuçları ile mücadelede stratejik planlama yaparak yeni projeler üretmesi hedefleniyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 19:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?