8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Arkeoloji'den önemli çalışma

ARKEOLOJİ'DEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından hazırlanan “Kazı ve Yüzey Araştırmaları Fotoğraf Sergisi” açıldı.

Sanat Galerisi’nde açılan serginin takdimini yapan Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, sergide yer alan fotoğrafların, bölümdeki öğretim üyelerinin Çanakkale Perion, Erzincan Altıntepe, Balıkesir Kyzikos, Balıkesir Zeytinliada ve Siirt Çattepe’de yürüttükleri kazı ve yüzey araştırmalarından oluştuğunu söyledi.

Karaosmanoğlu, kazı yerlerinin ülkemizin doğusundan batısına, Anadolu Uygarlıklarından Urartu, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans kültürleri konusunda bilgiler verdiğini anlattı.Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

“Üniversitemizde öğretim bittiğinde yaz aylarında kazı alanlarımıza giderek, bu kez de oradaki çalışmaları yürütüyoruz. Biz, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü olarak iki profesör 8 Yrd. Doç. Dr. ve Arş. Görevlisi arkadaşlarımızla şu anda beş kazı ve bir yüzey araştırmasıyla uluslararası alanda ismimizi duyurmaya çalışıyoruz. Yaptığımız kazılarda ortaya çıkan taşınmaz ve taşınır kültür varlıkları her yıl düzenlenen uluslararası sempozyumlarda bildiri olarak sunulmakta, değişik bilimsel dergilerde yayınlar yapılmakta ve kitaplar yazılmaktadır. Sergide yer alan fotoğraflarda yaptığımız çalışmalardan bir kesit sunuyor”

ÖZBEK: “ARKEOLOJİ YÜKSEK BİR DEĞER”

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek de konuşmasında arkeolojinin yükselen bir değer olduğuna dikkat çekti. Özbek, “Arkeoloji, dünü bugüne, bugünü yarına aktarmaya çalışan bir bilim dalıdır. Türkiye’nin en iyi arkeoloji bölümlerinden birine sahip olmaktan ayrıca gurur duyuyoruz. Hocalarımız ülkemizin pek çok yerinde değerli çalışmalar yapmaya devam ediyorlar. Sergide yer alan fotoğraflar bu çalışmalardan bize bir kesit sunuyor,” açıklamasını yaptı.

KOÇAK: “ARKEOLOJİK ESER ZENGİNİ BİR ÜLKEYİZ”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, konuşmasında, Anadolu’nun arkeolojik eserler bakımından dünyanın en zengin coğrafyalarından birisi olduğuna dikkati çekti. Koçak, “Ancak, ülkemizin bu tarihi varlığı adeta yağmalandı; pek çok eserimiz yurtdışına kaçırılıp oralarda sergilenmeye devam ediyor. Millet olarak, artık, arkeolojik kalıntıların kıymetini çok iyi bilmeli ve onları en iyi şekilde korumalıyız,” uyarısında bulundu.

“Arkeolojik varlığımız turizmin altın yumurtlayan tavuğu gibidir” saptamasını yapan Rektör Koçak, şöyle devam etti: “Atatürk Üniversiteli bilim adamlarının ülkemizin farklı bölgelerinde yürüttükleri kazı ve yüzey çalışmaları geçmiş milletlerin kültür, sanat, sosyal ve ekonomi yaşamları hakkında insanlığa önemli bilgiler sunmaktadır. Biz, bu bilim dalının kıymetini iyi biliyoruz. Üniversitemiz hocalarının yürüttükleri çalışmalar üniversitemiz için olduğu kadar ülkemiz için de çok önemli bir kazançtır.”

Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, Prof. Dr. Cevat Başaran, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, Yrd. Doç. Dr. Nurettin Öztürk, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Işıklı ve Yrd. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu’nun yürüttüğü kazı çalışmalarının fotoğraflarının yer aldığı sergiyi Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın yanı sıra, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Selçuk Atamanalp, öğretim üyeleri ve öğrenciler gezdi.

ARKEOLOJİ'DEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ARKEOLOJİ'DEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ARKEOLOJİ'DEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
ARKEOLOJİ'DEN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 14:53:00
Güncelleme :9 Mart 2010 Salı 17:20:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?