4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Artık ayaklarınız üşümeyecek!

Erzurum'da 3 lise öğrencisi, kış mevsiminin ağır geçtiği bölgelerde kullanılmak üzere ısıtan ayakkabı projesi yaptı.


Atatürk Endüstri Meslek Lisesi Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencileri Mehmet Efe, Ufuk Başak ve Emre Şimşek, geliştirdikleri proje ile soğuk havalarda ayakların üşümesini önlemek için ayakkabının, harici bir kaynak kullanmadan ısıtılmasını sağladılar.


Erzurum’da düzenlenen 1. Kariyer Günleri etkinlikleri kapsamında Atatürk Üniversitesi Kültür merkezi’nde açılan METEF fuarında sergilenen proje davetlilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.


Çalışmalarında ayakkabı tabanına yerleştirdikleri rezistans vasıtasıyla ayakkabı içinin sıcaklığının uygun derecede tutulmasını sağlamayı başardıklarını anlatan öğrenciler, ayrıca yine taban bölümüne 3.6 voltluk bir batarya yerleştirdiklerini ifade ettiler. Şarj edilebilen bataryanın rezistans sayesinde ayakkabının içini 23-25 derece sıcaklıkta tutabildiğini vurgulayan öğrenciler, kurdukları sistemin açma kapama düğmesinin de ayakkabı üzerinde bulunduğunu ve istenilen zaman sistemin çalıştırılıp durdurulabildiğini söylediler. Sistemin maliyetinin 30 YTL gibi düşük bir ücrete mal olduğunu ifade eden proje öğretmeni Ömer Solmaz, her ayakkabı tabanına yerleştirilebilecek bu sistemin, özellikle kış şartlarında sahibini soğuktan koruyacağını söyledi.


Soğuk kış aylarında yaşayan, soğuk ortamda çalışanların ayaklarını sıcak tutmak için geliştirilen proje ile ayak üşütmesine bağlık bir çok hastalıklardan korunabileceğini dile getiren Solmaz, projenin arazide görev yapanlar içined önemli avantajlar sağlayacağını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 13:28:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?