7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Asgari ücrete tepkiler sürüyor

Türkiye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, asgari ücretin sefalet ücreti olduğunu söyledi. Kotanlı, 527 YTL'ye çıkarılan asgari ücretin bir aileye değil, bir kişiye bile yetmeyeceğini, hükümetin bu soruna çözüm bulması gerektiğini belirtti. 

Yaklaşık 5,5 milyon asgari ücretle çalışanı ilgilendiren ve hali hazırda 503 YTL olan asgari ücretin yeni yılda 1 Ocaktan geçerli olmak üzere 24,00 YTL artırılmış olmasının bu insanları sefalete mahkum etmekten başka bir şey olmadığını ifade eden Kotanlı, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve Hükümet temsilcileri bir kez daha asgari ücretle çalışanları açlık ve sefalete mahkum etmişlerdir" dedi. 

Hükümetin temel gıda maddeleri başta olmak üzere elektriğe ve doğal gaza , kömüre, oduna, suya yaptığı ve yapacağı zamları da dikkate alarak asgari ücret oranını belirlemesi gerektiğini kaydeden Kotanlı, "Asgari ücretle çalışanlar için insanca yaşayacak bir ücret istedi. Asgari ücretle oto tamir hanelerinde, sanayide, tarımda, mobilya ve tekstil atölyelerinde ve Devletin hizmet alımıyla özelleştirdiği en ağır ve riskli çalışma ortamlarında onlarca saat çalışma karşılığında ancak 527 YTL alabilecekler. 

Asgari ücretliler bazen sabahlara kadar çalıştırılıyor, maaş ve mesaileri geç ödeniyor ya da kesintiye uğruyor. Bunlara karşı gelenler ise işsiz milyonlar koz olarak kullanılıyor" dedi. 

Hükümetin 6 yıldır asgari ücretliye, akşam karnını doyurup sabah işe gelmesine yetecek kadar ücreti reva gördüğünü dile getiren Kotanlı, hükümetin iktidara gelirken memurlara ve işçilere verdiği daha fazla iş ve aş, eşit işe eşit ücret sözünü tutmasını istedi. Asgari ücretin açlık sınırının dahi altında kaldığını söyleyen Kotanlı, asgari ücretlilerin örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini de söyledi.
Dört kişilik bir ailenin mutfak harcamalarını karşılaması için 840 YTL paraya ihtiyaç olduğunu söyleyen Kotanlı, "Bu rakama barınma, ısınma, eğitim, sağlık, haberleşme, giyim ve diğer zorunlu ihtiyaçlar dahil değildir. Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçinme şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi bir şekilde belirlenmelidir. Hükümet emme basma tulumbası gibi çalışmayı bırakarak asgari ücretlinin bir cebine yüzde 5 zam koyup diğer cebinden elektriğe, doğalgaza, temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlara yüzde 70 zam yapmaya son vermelidir" dedi. 

Ekonominin iplerinin tekrar IMF'ye verilmekte olduğunu kaydeden Kotanlı, "IMF gölgesindeki bir Asgari Ücret Tespit Komisyonunun artış değil sefalet oranındaki 503 YTL' asgari ücrete, 24 YTL'lik bir artışla 527 YTL ye yükseltmek insaf ve merhamet anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmalıdır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 13:27:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
leyla yıldız IP: 85.104.167.xxx Tarih : 27.12.2008 17:09:24

TÜRKİYE BAĞIMSIZ EĞİTİMCİLER SENDİKASI ERZURUM ŞUBE BAŞKANINA YÜREKTEN TEŞEKKÜR EDİYORUM.520 YTL MAAŞ ALAN BİRİ OLARAK BİR MEMUR SENDİKASININ ASGARİ ÜCRET KONUSUNDAKİ, HASSASİYETİ BENİ ZİYADESİYLE MEMNUN ETMİŞTİR.EV KİRASIMI VERELİM ELEKTİRİK SU TELEFONMU VERELİM YOKSA EVE ISINMAK İÇİN YAKACAKMI ALALIM ADAMLARIN TUZU KURU NASIL OLSA BU KOMİSYONDAKİ ZATLARI ERZURUMA DAVET ETMEK EN DOĞRUSU OLACAK KANISINDAYIM BUYRUP GELSİNLER FAZLA DEYİL BU SOĞUKTA 520 YTL MAAŞLA BİR AY ERZURUMDA GEÇİNSİNLER O ZAMAN BELKİ BİZ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN HALİNDEN ANLARLAR.