4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

'Aşısız çocuk kalmayacak'

Erzurum Sağlık Müdürü Doç.Dr. Serhat Vançelik, il genelinde aşısız çocuk bırakmayacaklarını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın aşılama çalışmalarına büyük önem verdiğini belirten
Vançelik, “Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde çocuklara hangi aşı uygulanıyor ise ülkemizde de aynı aşılar yapılır hale gelmiştir.”dedi.

Aşı Haftası sebebiyle Erzurum’da gerçekleştirilecek aşılama kampanyasının tanıtım toplantısı yapıldı. Erzurum Valiliği’nin öncülüğünde, Büyükşehir belediyesi, sağlık müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve il müftülüğünün destekleriyle gerçekleştirilecek kampanya için Göğüs Hastanesi Konferans salonunda toplantı düzenlendi.

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sağlık personelinin katıldığı toplantıda konuşan Vali Yardımcısı ve İl Aşı Koordinasyon Kurulu Başkanı Nazife Yüceldi Aktaş, hedeflerinin il genelindeki çocuklara ulaşarak aşılarını yapmak olduğunu söyledi.

Erzurum’da 20-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Aşı Haftası’ hakkında bilgi veren Sağlık Müdürü Doç.Dr. Serhat Vancelik, amaçlarının aşısız çocuk bırakmamak olduğunu söyledi. Türkiye’de 1985 yılından itibaren Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) uygulandığını belirten Vançelik, “Bu kapsamda, boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, verem, çocuk felci, Hepatit B’ye karşı korunma sağlanırken, 2005 yılından itibaren eklenen aşılarla kızamıkçık, kabakulak, menenjit, zatürre hastalıklarından da kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi sağlanmıştır.”diye konuştu.
Yeni eklenen aşılarla birlikte Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde çocuklara hangi aşı yapılıyorsa Türkiye’de de yapılır hale geldiğini kaydeden Vançelik, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuya büyük önem verdiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı bütçesinden 2002 yılında aşılama hizmetleri için 13 milyon lira ayrılırken, bu rakamın 2009 yılında 300 milyon liraya yükseldiğini vurgulayan Vançelik, konuşmasında şunları ifade etti:

“Aşılama hizmetlerinde sağlık personelinin özverili çalışmaları ile 2002 yılında ülke genelinde yüzde 78 olan aşılama oranı, 2008 yıl sonunda yüzde 96 olmuştur. Bu önemli başarı ile 2002’de kızamıklı hasta sayısı 7 bin 800 iken, 2007 yılında bu sayı 3 olmuş ve 2008 yılında ülkemizde kızamık vakası görülmemiştir.”
Erzurum’da 20-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek aşılama haftasında 5 yaş altındaki çocuklara ulaşacaklarını belirten Vançelik, aile hekimlerinin de bu konuda çalışma yapacaklarını söyledi. Vançelik, aşılama konusunda yetersiz olan ilçelere de gerekli desteğin verileceğini vurguladı.

Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Rukiye Çetin’in aşılama konusundaki bilgilendirme konuşmasıyla toplantı sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 17:38:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?