4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

'Aşk ve Kadın' konferansı

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Aysel Ergül, aşk şiirlerinin ustası Suriyeli Şair Nizar Kabbani’yi anlattı.


Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda, Edebiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen ‘Aşk ve Kadın’ konulu konferansta aşk şiirleri ustası Nizar Kabbani’nin şiirleri okundu. Kabbani’nin hayatıyla slayt gösterilerinin de yapıldığı konferansta konuşan Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Aysel Ergül, Kabbani’nin doğduğu yerleri, şiirlerinde işlediğini söyledi.


Kabbani’nin hiçbir önderin arkasından gitmediğini, özgün bir şair olduğunu vurgulayan Ergül, “Kabbani ünlü şairlerin arkasından gitmedi, tam tersine kendine özgü bir sanat ortaya koydu. Onun şiirleri hayatımızın bir parçası oldu, Çağdaş şiir akımı içinde orta kesimde yer aldı.”dedi.


Kabbani’nin sahip olduğu dilin şiirlerin üzerinde etkili olduğunu, dilin edasını okuyucuya ustalıkla sezdirdiğini belirten Ergül, “Kabbani, toplumu ruhuyla bezeyen şiirler yazmıştır, onun şiirleri okundukça insanları cezp eder ve onlara bir şeyler katar.”diye konuştu.


“ŞİİR ÖLÜMDÜR, YAŞAMDIR, ATEŞTİR”
Kabbani’nin yetenekli ve zanaatkar şair olduğunu söyleyen Ergül, şunları kaydetti: “Şiir onun için, insanın ateşidir, ölümdür, yaşamdır, aşkıdır, duygularıdır. Kabbani, ‘ben aşkla imtihan olan bir aileden geliyorum, ablam aşkı için intihar ettiği gün aşk üzerine şiirler yazmak için ant içtim’ demiştir. Aşk onun için kullanılması yasak bir uyuşturucu gibidir. Aşk onda tanınmayan gariban bir çocuk gibidir. Aşkı kendisine bir kılavuz olarak almıştır ve o yolda ilerlemiştir. “


Konferansın sonunda Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ve Doç.Dr. Erdoğan Erbay, Kabbani’nin aşk şiirlerini okudular.
 

İha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 15:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?