4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Aşkale Çimento devleri solladı

ABD'li iş dünyası dergisi Fortune, Türkiye'nin en büyük 500 firmasını açıkladı. Erzurum Aşkale Çimento, yüzlerce dev ismi geride bırakarak listenin 245. sırasında yer aldı. Şirket, sektöründe ilk ona girdi.


Fortune Türkiye dergisi tarafından hazırlanan Türkiye'nin en büyük 500 şirketi araştırmasının sonuçları açıklandı. 1992 yılında Erzurumlu girişimciler tarafından satın alınan Aşkale Çimento, listenin 245. sırasında yer alarak bölge adına umut verdi. Aşkale Çimento Sanayi T. A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, hedeflerinin Türkiye'nin en büyük 100 şirketi içine girmek olduğunu belirterek, "Ortağımız, çalışanlarımız ve bölge insanı ile birlikte bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi.


1992 yılında mütevazi bir girişimcilikle yola çıkan ve bugün Türkiye'nin ekonomi devleri arasına giren Aşkale Çimento, Fortune Türkiye dergisinin 2008 yılı verilerini dikkate alarak yaptığı araştırmada listede rekorlar kırdı. ABD'li iş dünyası dergisi Fortune Türkiye, bu araştırmayı ikinci kez yapıyor. Aşkale Çimento'nun birçok değerlendirmede Türkiye'nin devlerini geride bırakıp ön sıralarda olması bölge halkını sevindirirken, Türkiye'de özelleştirme konusunda örnek bir kuruluş olma özelliğini de
pekiştirdi.

DEV ŞİRKETLERİ GERİDE BIRAKTI
Aşkale Çimento, özelleştirildiği günden bu yana zorlu ve bir o kadar da sıkıntılı süreçlerden geçerek Türkiye'nin devleri arasına girdi. Fortune dergisinin değerlendirmesine göre Aşkale Çimento; 2008 yılı verilerine göre Türkiye'nin en büyük 245. şirketi. Kendi sektöründe ise 10. sırada. Şirket net kar-zararda Türkiye'nin en büyük 76'ıncı, aktif toplamda 129'uncu, öz kaynakta 149'uncu sırada yer aldı. Şirket ihracat rakamları dikkate alındığında 250. sırada yer aldı.

BU LİSTENİN ANLAMI NE?
ABD'de yayımlanan ve dünyanın en itibarlı iş dergisi olan Fortune, 1955 yılından bu yana 'Fortune 500' markasıyla dünyanın en büyük şirketlerini açıklıyor. Şirketleri satış cirolarına göre sıralayan 'Fortune 500' çalışması dünyanın her yerinde büyük ilgi görüyor, referans olarak kabul ediliyor. 'Fortune 500' içerisinde yer almak, prestij sembolü olarak tanımlanıyor. İş aleminin dünya ligi niteliğindeki bu liste; zaman içinde ülkelerin, sektörlerin, firmaların ne yönde seyir izlediğini de ortaya koyuyor.
Derginin Türkiye ve Çin'de aynı isimle yayını var. Türkiye'de imalat, ticaret, hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan ve ilk yılında referans bir çalışma haline gelen 'Fortune Türkiye 500' çalışması, yine kendi alanında dünya lideri olan Dun&Bradstreet'in (D&B) Türkiye'deki yetkili ofisi olan Finar A.Ş. ile birlikte hazırlandı.

BU BAŞARI KOLEKTİF RUHUN
Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, şirketin yakaladığı bu başarıların tesadüf olmadığını belirterek, "Biz 17 yıldır hep birlikte hareket ederek buralara geldik. Türkiye'nin doğusunda binden fazla insana direk istihdam sağlayan Aşkale Çimento, sektöründe güçlü olmak için yatırımlarına devam etmektedir. 1993'ten bu yana 200 milyon dolar değerinde yatırım ve kapasite artırımı yapan şirketimiz, önümüzdeki yıllarda bölgenin farklı illerinde de yatırımlar planlıyor. Artık,
'Bizden bir şey olmaz' önyargısını kaldırmalıyız. Aşkale başta olmak üzere Erzurum, Trabzon, Erzincan, Gümüşhane ve Ağrı'da yatırımlarımız çığ gibi büyüyor" diye konuştu.

ZORU BAŞARMAK GÜÇ VERİYOR
Başkan Yücelik, böylesi yansımaların kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Aşkale Çimento'nun yakaladığı başarı çalışanları ve ortakları başta olmak üzere hepimizin emeğidir. Bugün kamuya tek kuruş dahi borcu olmayan, aksine Teşvik Yasası'ndan dolayı devletten alacaklı olan şirketimiz ahde vefayı ve bölge insanına hizmet etmeyi kendine şiar edinmiştir. Bizler bu bölgenin insanının azmettiği takdirde neler yapabileceğini gösterdik. Kolektif ruhu hakim kılınca ve sabredince her şey oluyor. Elbette zorlu
bir yoldan geldik ve o yolda yürümeye devam ediyoruz. Zoru başarmak da bize güç veriyor" şeklinde konuştu.

ERZİNCAN VE GÜMÜŞHANE'DE ÜRETİM BAŞLADI
Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, Erzincan ve Gümüşhane'de kurulan iki fabrikanın üretime başladığını söyleyerek, "Krize ve o kadar da bir olumsuzluğa rağmen yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu tesislerimizin devreye girmesi ile birlikte hem yüzlerce gencimiz iş imkanı buldu hem de bölge ekonomisi hareketlendi. Böylece bölgesel yatırımlarımıza verdiğimiz önemi bir kez daha pekiştirmiş olduk. Her iki fabrikanın 1 yıl gibi bir sürede tamamlanıp devreye alınması, bizleri mutlu etti"
ifadelerini kullandı.
 

İha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 16:14:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?