6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Aşkale Çimento'dan enerji hamlesi

1993 yılında bin ortaklı olarak kurulan, bu yapısını hiç bozmayan ve Türkiye'de "özelleştirmede örnek kuruluş" olarak gösterilen Aşkale Çimento, çimento ve hazır betondan sonra enerji sektörüne girmeye hazırlanıyor.

6 hidroelektrik, 1 jeotermal ve 1doğalgaz santrali için açılan özelleştirme ihalesine giren Aşkale Çimento, Erzincan ve Gümüşhane'de iki dev tesisin yapımına da start verdi. Tesislerin bu yıl içinde devreye alınacağı belirtildi.

Aşkale Çimento, yatırım ve istihdamı geliştirici ataklarına hız veriyor. Tüm işletmelerinde kapasite artırımı ve yatırımlar noktasında yıllardır başarılı bir performans sağlayan şirket, şimdi de enerji sektörüne yöneldi. Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Beyköy ve Ataköy Hidroelektrik Santralleri ile Denizli Jeotermal Santrali'nin ''işletme hakkı verilmesi'' yöntemi ile Engil Gaz Türbinleri'nin ise ''satış'' yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesine katılmak üzere, içlerinde enerji sektöründe çok güçlü olan firmalarında bulunduğu 30 teklif alındı. Bu teklifler arasında "özelleştirmede örnek kuruluş" olarak gösterilen Aşkale Çimento da bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda başlayan ihale sürecinin önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 15 yıl önce bölge insanı ile birlikte çıktıkları yolda başarılarına başarı kattıklarını belirterek, "Erzurum, Trabzon, Ağrı, Erzincan, Gümüşhane ve Aşkale'deki yatırımlarımız hızla sürüyor. Tamamen özsermaye ve çok ortaklı bir yapıya sahibiz. Kapasite artırımı ve yatırımlarımız hızla sürüyor. Şimdi de enerji sektörüne hazırlanıyoruz. Özelleştirilen 9 baraja talipli olduk. Nasipse bunları almak niyetindeyiz. Karşımızda büyük ve güçlü
firmalar var. Ancak biz de kendimize güveniyoruz. Türkiye'nin en büyük 100 firması içine girmeyi kendine hedef edinen Aşkale Çimento, bu tarz ihalelere girmekle gücünü pekiştirmektedir" dedi.

ERZİNCAN VE GÜMÜŞHANE 2008'DE

Erzincan ve Gümüşhane'de birer çimento tesisi açmak için kollarını sıvadıklarını belirten Yücelik, "2008'in son çeyreğine doğru bu yatırımları faaliyete geçireceğiz. Böylece bölgesel yatırımlarımıza verdiğimiz önemi pekiştirmiş olacağız. Erzincan ve Gümüşhane'deki tesislerimiz bölgeye anlamlı katkılar yapacaktır. Yüzlerce gencimize iş kapısı olacaktır. Bununla beraber; enerji yatırımlarında istediğimiz adımları atabilirsek ve ihaleyi alırsak büyüme hızımızı daha artıracağız. Aşkale Çimento, Türkiye'de "çok ortaklı" yapının belki de en önemli uygulamasıdır. Bizim çalışma metodumuzu takip edecek bütün firmalar kesinlikle başarılı olacaktır. Yoksa başarı kendiliğinden gelmiyor. Bir zamanlar zarar eden ve devletin elinde hantal yapıya bürünen Aşkale Çimento, bugün Türkiye'nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu arasına giriyorsa bunun anlamını iyi analiz etmek gerekir. Çalışanımızın, ortaklarımızın ve bize güvenen insanların beklentilerini de asla boşa çıkarmadık. Bütün bu gerçekler ışığında; şirketimiz kar ettikçe ortaklarımız da kar etmektedir. Onların desteği ve yüreklendirmesi, başarılarımızın önemli lokomotifidir" şeklinde konuştu.

Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, Aşkale Çimento'nun bölgesine ve ülkesine hizmet için daha fazla atılım yapma gayreti içinde olduğunu belirterek, "Erzurum, Aşkale, Trabzon, Erzincan, Gümüşhane ve Ağrı'daki tesislerimizle hızla büyüyoruz. Daha fazla yatırım, daha fazla istihdam, daha fazla katma değer ve daha fazla üretim, Aşkale Çimento'nun vazgeçilemez misyonudur. Bunları yaparken insan ve çevre unsuru ile barışık olmak bizim olmazsa olmazımızdır. Yatırım yapan Aşkale Çimento, aynı zamanda ülkesine ve milletine de katkıda bulunmaktadır. Bizim enerji sektörüne girmemizdeki en önemli unsur, çimento sektöründe enerji kullanımının en üst seviyelerde olmasıdır. Söz konusu barajları almamız halinde daha rantabl olmaları için gerekli tüm iyileştirmeleri yapacağız" diye konuştu.

Devletten satın alındığında 300 kişi ile 250 bin ton çimento üreten Aşkale Çimento, aradan geçen 15 yıl boyunca yaptığı akılcı yatırımlarla hemen hemen aynı personel sayısı ile 10 katı daha fazla üretim yapma boyutuna geldi. Ürünlerinde kaliteden ödün vermeyen şirket, İngiliz Standartlar Enstitüsü'nün kontrolünde iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemini tüm işletmelerinde başarı ile uyguladı. Şirket şu anda birçok ülkeye ihracat yapıyor. Özellikle Trabzon'da bulunan çimento fabrikası, ihracatın artışında önemli bir unsur olarak dikkatleri çekiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2008 Pazar 12:34:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?