6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Aşkale'de kurtuluş coşkusu

Aşkale ilçesinin düşman işgalinden kurtarılışının 90.yıldönümü törenlerle kutlandı.

İlçe Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene, Aşkale Kaymakamı Zeyit Şener ,Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Ertuğrul Yavuz , Aşkale Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yaptırmış, İstanbul Aşkale Dernekler Federasyon Başkanı Erdal Sağır ve yönetim kurulu üyeleri, ilçe daire amirleri, siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı.

Kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, bazı çocukların asker kıyafeti giymeleri dikkat çekti. Törende ilçenin işgali ve kurtuluşu temsili olarak sahnelenirken, Ermeni komitacıları rolünü ise belediye çalışanları canlandırdı.
Törende konuşan Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış, “3 Mart, Erzurum-Kars güzergahında yapılan Ermeni zulmünün sona erdirilmesinin başlangıç günüdür. 3 Mart, ömrünün baharında toprağa giren yiğitlerin, beşiğinde süngülenen bebeklerin, sakallarından sürüklenerek katledilen ihtiyarların, masum kadın ve kızların katledildiği gündür. 90 yıl önce Rus ve Ermenilerin Aşkale’mizde ve köylerimizde işledikleri vahşi cinayetler, insanlık dışı işkence ve zulümler daha dün gibi hatırlanmaktadır. Erzincan’dan Kars’a kadar her köyde, her kasabada, her şehirde karış karış Ermeni zulmü yaşanmıştır. Bunlar asla unutulacak bir vahşet ve zulüm değildir. Dünya tarihine kara leke olarak geçen 1992 yılının 26 Şubatında Azerbaycan’ın Hocalı kentinde 63’ü çocuk, 106’sı kadın olmak üzere toplam 613 masum vatandaşımız katledilerek binlerce vatandaşımıza işkenceler yapılmıştır. Ermeni diyasporasının bu çalışmaları karşısında bizlerde uyanık olmalıyız. Birlik ve beraberliğimizden, Türk Milleti olarak vazgeçilmez prensiplerimiz olan Vatan, millet, din ve devletten asla taviz vermemeliyiz, vermeyeceğiz de. Çünkü hepimiz Türk’üz . Bu bizim kanımızda ve genimizde vardır” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Personel Yüzbaşı Ertuğrul Yavuz ise; Aşkale’nin konumu itibariyle stratejik önemini belirterek; “Bu ilçe zamanında İpek Yolu’nun güvenliğini sağlamış önemli bir ilçedir. Doğu cephesinden Erzurum’a kadar ilerleyen Rus Birlikleri Kop Dağı’nda bu bölgenin kahramanları tarafından durdurulmuştur. Ermeniler bu bölgedeki Türkleri katlederek kasaba ve köyleri ateşe vermişlerdir.” dedi.

Geçmişte bu mezalimleri yapan Ermenilerin torunlarının bugün kendilerine mazlum olarak göstermeye çalıştığını ifade eden Personel Yüzbaşı Ertuğrul Yavuz, şunları söyledi;

“Bu mezalimleri yapan Ermenilerin torunları Avrupa, Amerika ve dünyanın diğer ülkelerinde lobiler oluşturup, burada yaptıklarının tam aksini iddia ederek kendilerini mazlum, bizleri de zalim olarak göstermeye çalışıyorlar. Halbuki Hocalı ve Karabağ katliamını yapan ve halen işgal altında bulunduran Ermeniler, her türlü propaganda vasıtalarını kullanıyor. Her yere anıtlar dikiyor. Biz de sadece bu tür programlarla konuşmakla yetinmeyip, her mezalimi ibret olacak şekilde anıtlaştırmalı, mümkünse müzeler kurulmalıdır”

Yoğun kar yağışı altında yapılan kurtuluş törenlerinde küçük öğrenciler üşürken, Yakutiye Belediyesi'nin mehtaran takımının marşları, Büyükgeçit köylülerin düzenlediği deve oyunu ilgi çekti. Tören, öğrenci ve askerlerin geçit töreni ile son buldu.

Kar yağışından dolayı hükümet konağı önündeki tören kısa sürdü.Program sonrasında protokol öğretmen evinde yemekte bir araya geldiler. Törenler, cirit gösterisi ve Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen panelle devam etti.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 17:11:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?