6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Aşkale'de şarbon alarmı

Erzurum’un Aşkale ilçesi ve bağlı bazı köylerinde hayvanlarda şarbon vakalarına rastlandı. 7 hayvanın telef olduğu ilçede bir kişi de hastanede tedavi altına alındı. 

Aşkale merkez ve merkeze bağlı köylerde tespit edilen şarbon paniğe yol açtı.
Kandilli, Ortabahçe Köyü ve Aşkale Meydan ile Yeni Mahallelerin de görülen şarbon hastalığı vatandaşları tedirgin etti. 

Konu ile ilgili çalışmalar başlatıldığını dile getiren yetkililer, halkı şarbona karşı uyardı. Mahalle aralarında kaçak olarak kesilen etlerden dolayı insanlara bulaşan şarbon hastalığı bir kişinin hastaneye müracaat etmesiyle ortaya çıktı. Ortabahçe köyünde ikamet eden Zafer Kundakçı’da şarbon belirtilerinin başlamasının ardından harekete geçen yetkililer ilçe merkezinde de şarbon bulgusuna rastladılar. 8 kişinin İlçe Devlet Hastanesine müracaat ettiği, yedi tane büyük baş hayvanın ise bu hastalıktan dolayı telef olduğu belirtildi. 

Aşkale İlçe Tarım Müdürü Ahmet Topal, çalışmalara başladıklarını dile getirerek şunları söyledi:
“Şarbon vatandaşlarımızı korkutmuştur. Şu ana kadar bizlere bildirilen yedi adet büyük baş hayvan 2 metre kazılıp kireçlendikten sonra gömüldü. Halkımızdan da sekiz kişi İlçe Devlet Hastanesine müracaat ettikleri bizlere ulaşan bilgiler arasında. Normalde bizlerin yaptığı denetimler ve mezbahaneler de satılan etlerde problem görülmezken, maalesef denetim ve gerekli tetkikler yapılmadan mahalle aralarında sağlıksız koşullarda satılan etler şuan bu hastalığın yayılmasına sebebiyet vermiştir. Bu sebepten dolayı halkımızı biraz daha duyarlı ve tedbirli olmaya davet ediyoruz.”
Şarbon hastalığının tanımını yapan İlçe Tarım Müdürü Ahmet Topal önlemleri ve nasıl bulaştığına dair bilgiler verdi. Topal şunları dile getirdi:
“Şarbon Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Antraks ismiyle bilinen şarbon özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanların bir hastalığı olmakla beraber insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebilmektedir. 

Şarbon insanlara Nasıl Bulaşır?
Şarbon insanlara 3 şekilde bulaşmakta ve bulaşma şekline göre isimlendirilmektedir. Hasta hayvanlara, bunların dokularına, bu hayvanların kirlenmiş olduğu yerlere ve malzemelere temas sonucunda bakterinin bütünlüğü bozulmuş deriden girmesiyle deri şarbonu; Şarbon mikrobuyla bulaşmış gıdaların özelliklede şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle veya ihtimal dahilinde de olsa şarbon sporları bulaşmış suların içilmesiyle bağırsak şarbonu; Şarbon sporlarıyla bulaşık tozların veya hayvan tüylerinde ve kıllarında bulunabilen sporların solunması sonucunda da akciğer şarbonu oluşmaktadır. Şarbon hastalığında insandan insana bulaşma yoktur. 

Şarbon daha Çok Kimlerde Görülür.
Hastalığa herkes yakalanabilir. Ancak hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, deri yün endüstrisinde çalışanlar, veteriner sağlık teknisyenleri ile veteriner hekimlerin hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir. 

Şarbonun Belirtileri Nelerdir? 
Şarbon hastalığı, etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişir.
Deri Şarbonu:Şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonra da ağrısız genellikle 1-3 santimetre genişliğinde, ortasında karekteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir. Bundan ötürü deri şarbonu kara kabarcık olarak da adlandırılır. Çoban çıbanı ismiyle de anılan deri şarbonunda ayrıca, yaranın bulunduğu bölgedeki lenf bezlerinde şişmeler görülebilir. Tedavi edilmeyen deri şarbonu vakalarının yüzde 10-20 si ölümle sonuçlanabilir. 

Bağırsak şarbonu: Bulantı kusma, iştahsızlık, ateş gibi belirtilerle başlar bunu karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Daha sonra kan zehirlenmesi ve şok gelişerek ölüm meydana gelebilir. Bu tip şarbonda tedaviye başlansa dahi ölüm yüzde 50 civarındadır. Akciğer şarbonu: Soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar. Yüksek ateş ve titremeler görülür. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genel olarak ölümle sonuçlanır.”

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 17:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?