8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Atatürk anıtı bakımsızlık içinde

ATATÜRK ANITI VE KONGREYİ ANLATAN RÖLYEF BAKIMSIZLIK İÇİNDE

Erzurum’daki tüm tören ve kutlamaların gerçekleştirildiği Havuzbaşı semtindeki Atatürk anıtı ile Kongre’yi anlatan rölyef, bakımsızlık kurbanı. 3.5 metre yüksekliğindeki heykel ile rolyefdeki kirlilik ve döküntüler dikkat çekiyor.

23 Temmuz’daki Kongre’ye ev sahipliği yapan Erzurum’da Cumhuriyet ve Yenişehir Caddeleri’nin kesiştikleri meydanda bulunan Atatürk anıtı, 23 Temmuz 1965’te Kongre’nin 46’ncı yıldönümünde yapıldı.

Heykeltıraş Hakkı Atamulu tarafından yapılarak bir kaidenin üzerine konulan 3.5 metre yüksekliğindeki heykelde Atatürk askeri üniformasıyla bir elinde kılıç tutarken, diğer elinde de Sevr Antlaşması’nı buruşturuyor.

1965’e kadar Erzurum Lisesi bahçesindeki Atatürk büstü önünde yapılan tüm kutlama ve törenler, bu tarihten itibaren Havuzbaşı’ndaki Atatürk anıtında düzenlenmeye başlandı. Yıllardır tüm törenlerde çelenk sunumunun yapıldığı Atatürk Anıtı ile kaidenin alt bölümünde bulunan rölyefte yer yer kirlilik ve döküntülerin yer alması tepki çekiyor.

Atatürk Anıtı ve Kongre’yi tasvir eden rölyefin bakımdan geçirilmemesinin doğru olmadığını belirten vatandaşlar, “Cumhuriyet’e giden yolda en önemli nokta olan Erzurum’da, Atatürk heykelindeki kirli manzara bizleri üzüyor. Kongre’yi anlatan rölyefteki döküntüler ve yağmur suyu izleri adeta ilgisizliği gözler önüne seriyor. Yetkililerin kentin en önemli noktasında bulunan bu eserlere sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

ATATÜRK ANITI VE KONGREYİ ANLATAN RÖLYEF BAKIMSIZLIK İÇİNDE
İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2010 Cuma 15:19:05
Güncelleme :23 Temmuz 2010 Cuma 15:54:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?