4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 90.yılı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 90. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.


İlk tören İstanbul Kapı'da düzenlendi. Atatürk'ü temsil eden Türk bayrağı 100.Yıl anıtından İstanbul Kapı'ya kadar öğrenciler ve muharip gaziler eşliğinde getirildi.

Burada bayrağın selamlanmasının ardından, kortej eşliğinde İstanbul Kapı'dan Havuzbaşı’ndaki Atatürk anıtına kadar bir yürüyüş yapıldı. Erzurum Vali Vekili Gürkan Polat, 9’ncu Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, mülki ve askeri erkan ile öğrencilerin katıldığı tören programı daha sonra Havuzbaşı Atatürk anıtı önünde devam etti. Burada çelenk sunumu yapıldı, folklor ekibi bir gösteri sundu.

Törende konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, bu vatanın kolay kazanılmadığını belirterek, Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin son derece önemli olduğunu söyledi.


Başkan Küçükler, “3 Temmuz 1919 Erzurum için çok önemli bir tarihtir. Bu tarih, bağımsızlık, hürriyet ve Cumhuriyet meşalesine ateşin verildiği ilk gündür. Bugün, Dadaşların yediden yetmişe vatan davasında yerini aldıkları gündür. Erzurum Kongresi, memleketin bütününü ilgilendiren ve tarihi kararlarıyla, kendisinden sonra gelişen tüm olayları büyük ölçüde etkilemiştir. Zira, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin toplanış ve açılış gerekçesi Erzurum Kongresi kararlarına oturtulmuştur. Mudanya ve Lozan antlaşmalarının bağımsızlığı savunan ruhu ilhamını Erzurum Kongresi kararlarından almıştır. Atatürk inkılaplarının ilk kıvılcımları, Erzurum Kongresi'nden çıkmıştır. “ dedi.
Tören sonrasında il yöneticileri Atatürk Evi'ni gezdi.

İha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 15:31:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?