4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

AÜ'de Animasyon Konferansı

Animasyon ve Görsel Tasarım üzerine bir konferans veren İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Selçuk Hünerli, beş bin yıl önce bile insanların animasyon üzerine çalışma yaptıklarını açıkladı.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen Animasyon ve Görsel Tasarım Konferansına, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı, İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Selçuk Hünerli öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Animasyon ve görsel tasarımın tarihçesi üzerine konuşan Hünerli, ilk çizimlerin eski Roma ve Mısır’da başladığını, çok eski yıllarda bile animasyon çalışmaları yapıldığını söyledi.

“Sinemanın temelinde yer alan özün retinada iz bırakma olgusu çok eski tarihlerde bile biliniyordu” diye konuşan Hünerli, şunları kaydetti:“18 Yüzyılda, günümüzdeki anlamıyla animasyon görüntüleri gerçekleştirildi. 1872 yılında sinema alanında Fransa’da önemli canlandırma çalışmaları yapıldı. Eski tarihlerde böyle teknolojik makineler olmadığı için ilkel şartlarda en iyisi yapılıyordu. Fotoğraflar tek tek, kare kare çekilir bir şey üzerinde hızla döndürülür ve hareketli gibi canlandırma yapılırdı.”

Animasyonun, sinema ve reklam alanında önemli bir yere sahip olduğunu açıklayan Hünerli, “Eski zamanlarda ilkel araçlarla yapılan canlandırmalarda mutlaka mağara olgusu vardı. Günümüzde son teknolojiyle animasyon yapılmasına rağmen, hep eskilere bir gönderme yapılır. Buz Devri Filminde de mağaralar var ve eskiye bir gönderme var” diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 14:10:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?