4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

AÜ'de eğitim sezonu başladı

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde 2009-2010 eğitim-öğretim sezonu bugün start aldı.

Erzurum’da 7 Haziran 1957 tarihinde kurulduktan sonra 17 Kasım 1958 tarihinde ziraat ve fen edebiyat fakülteleriyle eğitim-öğretime başlayan ve yarım asır içerisinde yüz binlerce öğrenci mezun eden Atatürk Üniversitesi, aynı zamanda 6 ayrı üniversitenin kuruluşunda da öncü rol oynadı.

Kısa zamanda Türkiye’nin köklü üniversitelerinden birisi haline gelen Atatürk Üniversitesi, 16 fakülte, yeni kurulanlarla birlikte 11 meslek yüksekokulu, 4 yüksekokul, 8 enstitü, 14 araştırma ve uygulama merkezi, 2 bin 500’e yakın akademik personel ve yine yaklaşık 40 bin öğrencisiyle yeni eğitim öğretim sezonuna başladı.

Ders kayıtlarının 9 Ekim tarihine kadar uzatıldığı Atatürk Üniversitesi’nde; bazı fakültelerde bugünden itibaren ders başı yapıldı. Ekim ayı sonuna kadar tüm fakülte ve yüksekokullarında derslerin tamamen başlatılmış olacağı öğrenilirken, Atatürk Üniversitesi, yeni akademik yılda, bir önceki yıl elde etiği başarıları katlama hesapları yapacak.

Öğrencilerin eğitimleri için sunulan fiziki imkanların yanında, uygulama laboratuarları, spor tesisleri, yurt ve barınma olanaklarıyla da, zirveyi zorlayan Atatürk Üniversitesi, Türkiye’nin en zengin kütüphanesine sahip olmakla birlikte, her türlü bilişim imkanlarını da, yine kendi bünyesinde topladı.

13 bin öğrencinin yeni kayıt yaptırdığı Atatürk Üniversitesi’nde, öğrenci sayısının her yıl kademeli olarak artırılması ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 50 bin hedefine ulaşılması amaçlanırken, fakülte ve meslek yüksekokulu sayılarının artırılması yönünde de çeşitli çalışmalar başlatıldı. Mevcut fakültelere de yeni bölümler açılarak öğrenci sayısının artırılması yoluna gidilecek olan Atatürk Üniversitesi’nde, bu sayede akademik personel sayısında da, yükseliş kaydedilmesi amaçlanıyor. Uzakdoğu ve Kafkasya’ya açılarak, ülkeler arasında bilimsel köprüler kurmaya başlayan Atatürk Üniversitesi, karşılıklı öğretim üyesi ve öğrenci mübadelesiyle de, uluslar arası arenada adından söz ettirmek istiyor.

İLK 7 ARASINA GİRDİ

Türkiye’nin ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin en köklü eğitim kurumları arasında yeralan Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi sayısı bakımından üniversiteler arasında 7. sırada yeraldı. 309 profesör, 247 doçent, 563 yardımcı doçent, 91 öğretim görevlisi, 155 okutman, 915 araştırma görevlisi, 60 uzmanın görev yaptığı Atatürk Üniversitesi öğrenci sayısı bakımından da Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasındaki yerini aldı. 21 bin 306 erkek, 14 bin 614 kız olmak üzere 35 bin 920 öğrencisi bulunan Atatürk Üniversitesi öğrenci sayıları sıralamasında 11. oldu.

YURT VE DİĞER SOSYAL İMKANLAR

Atatürk Üniversitesi kampusü içerisinde bulunan 8 bin 300 öğrenci kapasiteli yurt öğrenciler için önemli bir imkan. 5, 6, 8’er kişilik odalar bulunan yurtlarda çalışma salonları, ütü odası, kütüphane, kafe, kantin, internet kafe, spor salonları, terzi ayakkabı tamircisi, duş kabin sistemli Türk hamamları bulunuyor.

3 BİN KİŞİLİK YURT İNŞAATI

Bu arada kampus içerisinde bulunan mevcut yurtlara ilave olarak Erzurum’da 2011 yılında gerçekleştirilecek Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (UNIVERSIADE) için 3 bin öğrenci kapasiteli yurt yapımına da başlandı. Oyunlar için sporcuların konuklayacağı misafir hane olarak kullanılacak olan yurt, sonrasında üniversite öğrencileri için modern bir barınma merkezi olacak.

Ayrıca kampus dışında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun şehir merkezinde 3 yıldızlı otel konforunda 340 yatak kapasiteli bir yurdu da bulunuyor. Yoncalık bölgesinde ise tek kişilik, iki ve dörder kişilik odalardan oluşan 320 yatak kapasiteli yurt binası öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını sağlıyor.

Sahip olduğu nüfusuyla bir il büyüklüğüne sahip olan Atatürk Üniversitesinde öğrencilerin beslenme ihtiyaçları da en ince ayrıntısına kadar ayarlanıyor. Yemekhanelerde öğrenci ve çalışanların yemek ihtiyaçları beslenme ve diyetetik uzmanlarında kalori ihtiyaçları hesaplanarak karşılanıyor.

Ulaşım konusunda sıkıntı olmayan Atatürk Üniversitesinde sağlık konusunda öğrenciler için önemli imkanlar sunuluyor.

TÜRKİYE’NİN ZENGİN KÜTÜPHANESİ

Atatürk Üniversitesi, Türkiye’nin en zengin kütüphanelerinden birine sahip. Merkez kampüste 300 binden fazla kitap ve 21 bin dolayında dergi bulunurken, kütüphanede 1727-1928 yılları arasında basılmış 70 bin nadir eser de raflarda bulunuyor. Bin 600 el yazması eserin bulunduğu 7 bin metrekare kapalı alana sahip kütüphaneden aynı andı 550 kullanıcı faydalanabiliyor.

BİLGİSAYAR İNTERNET İMKANLARI

Güçlü bir iletişim altyapısına sahip olan Atatürk Üniversitesinde merkezi bilgisayar laboratuarı dışında tüm fakülte ve yüksek okulların her birinde en az bir bilgisayar laboratuarı bulunuyor. İki ayrı internet bağlantısı bulunan üniversitede kablosuz bağlantı sayesinde kampus içerisinde öğrenci ve öğretim üyeleri kablosuz internet imkanından yararlanabiliyorlar.

Atatürk Üniversitesi temel önceliklerinden biri de öğrencilerin ders dışı zamanlarını sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerle değerlendirmelerini sağlamak. Bu konuda öğrencilere yönelik düzenlenen faaliyetler hayli zengin içeriğe sahip.

SPOR TESİSLERİ

Atatürk Üniversitesi eğitim ve diğer faaliyetlerin yanında spor tesislerine de büyük ağırlık verdi. Üniversiteye ait 10 spor salonu, 3 bin seyircili stadyum, bir yüzme havuzu, içinde tenis kortları, basketbol, voleybol sahaları bulunan iki spor kompleksi, bir fitness merkezi, 9 masalı bilardo salonu, 8 bantlı bowling salonu, uluslar arası atletizm müsabakalarının yapılabileceği tartan pist bulunuyor.

HEDEF 50 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞMAK

35 bin 920 öğrencisi bulunan Atatürk Üniversitesi’nde yeni hedef sayıyı 50 bine çıkarmak. 2009-2010 döneminde 13 bin 200 öğrencinin yeni kayıt yaptıracağı Atatürk Üniversitesi’nde her eğitim döneminde sayı planlı bir şekilde artacak. Kısa sürede 50 bin öğrenciye ulaşmayı planlayan üniversite yönetimi, yeni fakülte açılması konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.

Atatürk Üniversitesini geliştirme amacıyla YÖK’e Planlama ve Tasarım Fakültesi ile ikinci Tıp Fakültesi kurulması için teklif sunan Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, ayrıca Meslek Yüksek Okullarına 84 ayrı bölüm daha açılmasını da talep etti. Yılda yaklaşık 9 bin öğrenci kaydı alan Atatürk Üniversitesi’nde yeni fakülte, yüksekokul ve bölümlerin açılması halinde her yıl ilave 5 ile 7 bin yeni öğrenci kaydı olacak.

YARIM ASRI AŞAN EĞİTİM VE KALKINMA MÜCADELESİ

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak; 7 Haziran 1957 tarihinde kurulan Atatürk Üniversitesi’nin 16 fakülte, 8 meslek yüksekokulu, 4 yüksekokul, 8 enstitü ve 14 araştırma ve uygulama merkezi, 2 bin 401’i bulan akademik kadrosu, 2 bin 9 idari kadrosu ve 52 yıllık geleneğiyle Türk yükseköğretimindeki saygın varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Bir bölge üniversitesi özelliği taşıyan Atatürk Üniversitesi’nin komşu üniversitelerin kuruluş aşamalarında önemli katkılarda bulunduğunu hatırlatan Koçak, “Hatta Atatürk Üniversitesi bazı üniversitelerimizin bizzat kurucu olmuştur. Bu anlamda Üniversitemiz bölgeye yayılan bir akademik faaliyeti göstermiş ve göstermeye devam etmektedir.”dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2009 Pazartesi 14:35:04
Güncelleme :5 Ekim 2009 Pazartesi 14:39:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?