4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

AÜ'de öğrenci protestosu!

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDE ÖĞRENCİ PROTESTOSU

Erzurum Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın beden eğitimi ile spor derslerini seçmeli ve tek ders saatine indirmesini protesto etti.

Bugün BESYO binası önünde toplanan öğrenciler Türk bayrağı eşliğinde üniversite yerleşkesinde bulunan Bilim anıtına kadar sessiz yürüyüş yaptılar. Daha sonra Saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okuyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından beden eğitimi ile spor derslerini seçmeli ve tek ders saatine indirmesini alkışlı protesto ettiler. Öğrenciler adına basın açıklaması yapan BESYO 4'ncü sınıf öğrencisi Yalçın Samet Sarıtaş, bu sistemle işsizler ordusuna mezun olan BESYO öğrencilerinin de katılacağını belirtti.

Sarıtaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bugün burada Atatürk Üniversitesi BESYO bölümü öğrencileri olarak toplanmamızın amacı mevcut sistemin yani Milli Eğitim Bakanlığı'nın beden eğitimi ve spor derslerini seçmeli ve tek ders saatine indirmesini protesto etmektir. Ülkemiz çok genç bir nüfus oranına sahiptir. Yaklaşık 20 milyona yakın öğrenci eğitim öğretim görmektedir. Bu rakamla öğrenci sayımız dünya üzerindeki birçok ülke nüfusundan fazladır. Beden eğitimi ve spor derslerinin lüzumsuz sayılmasının yanı sıra ayrı bir taraftan da okullardaki şiddetten, kötü alışkanlıklardan ve obeziteden şikayet ediyoruz. Diğer taraftan da beden eğitimi ve spor derslerini azaltmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda lt yapı oluşturmadan sporcu yetiştirmeden olimpiyatlara aday oluyoruz. Bu bir çelişki değil mi? Bu kararı alanların, beden eğitim ve spor hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığının göstergesidir. Avrupa ülkelerinde en az 4 saat ve zorunlu olarak okutulan beden eğitimi ve spor dersleri ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı'nın almış olduğu kararla haftada 1 saat ve seçmeli olarak yürürlüğe konmuştur. Ayrıca seçmeli olarak okutulmak istenen beden eğitim ve spor dersleri birçok okul yöneticisi tarafından engellenmekte ve seçtirilmemektedir. Alınan bu karar ve uygulamalar Türk sporuna ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza vurulmuş bir darbedir. Ülkemizde 56 BESYO mevcuttur. Son olarak 2008 yılı itibariyle 5 bin 425 mezun vermiş olup, toplamda da 17 bin BESYO mezunu atama beklemektedir. Bu tablo yetersizmiş gibi önümüzdeki yıllarda yeni bölümlerin açılması gündemde ve yılda ortalama 8 bin öğrenci mezun olması söz konusudur. Bu kadar mezun beden eğitim ve spor öğretmeninin istihdam alanı daraltılmakta ve her geçen gün nitelikli işsizler ordusuna dahil edilmektedir. Bunun yanı sıra birçok fakültelere formasyan verilerek öğretmen olabilmeleri sağlanırken, BESYO spor yöneticiliği, spor antrenörlüğü eğitimi gibi bölümlerin bu formasyon eğitimi dışında tutulmaları da ayrı bir tezat oluşturmaktadır. Bu bölümlerde eğitim gören öğrencilerin de formasyon programına dahil edilmeleri, doğal haklarıdır. Bizler bu bölümlerde okuyan öğrenciler olarak beden eğitim ve spor derslerinin öneminin anlaşılmasını istiyoruz."

Basın açıklamasının ardından öğrenciler olaysız bir şekilde dağılırlarken, çok sayıda resmi ve sivil polis de eylemi takip etti.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDE ÖĞRENCİ PROTESTOSU
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDE ÖĞRENCİ PROTESTOSU
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 13:40:00
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 14:17:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?