8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

AÜ'ye yabancı öğrenci ilgisi

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NE YABANCI ÖĞRENCİ İLGİSİ

Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından yabancı öğrencilere yönelik ”Kış Okulu, Pratik Türkçe Kursu” düzenlendi.

Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya, Suriye ve Nahcivan’daki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Tarihi ve Türk Kültürü’yle ilgili çeşitli bölümlerinde okuyan 28 lisans öğrencisi, 01-12 Mart tarihleri arasında, “Kış Okulu, Pratik Türkçe Kursu”na katılmak üzere Erzurum’a geldiler.

Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen yabancı öğrencileri Senato Odasında kabul ederek tanıştı. Dış İlişkiler Ofisi Müdürü Prof. Dr. Fahri Yavuz, Orta Doğu Ve Orta Asya - Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Müdürlü Prof. Dr. Metin Akkuş ile Genel Sekreter Prof. Dr. Üstün Özen yabancı öğrencilere refakat etti.

Öğrencilerle tanışan Rektör Vekili Tüzemen, Atatürk Üniversitesi’yle ilgili bilgiler verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulan ilk üniversitelerinden birinin Atatürk Üniversitesi olduğunu vurgulayan Tüzemen, 17 fakülteye ve çok sayıda yüksekokul, enstitü ve araştırma merkezlerine sahip olduklarını belirterek, “Atatürk Üniversitesi’nde şu anda 40 bin’i aşkın bir öğrenciye sahibiz. 2’bini akademik kadro olmak üzere 5 bine yakın personel üniversitemizde hizmet veriyor. Türkiye’nin en büyük kampuslarından birine sahibiz. 40 bin dönümlük arazimizin bir kısmı ormanlık alan, bir kısmını Ziraat Fakültemiz kullanıyor, bir kısmında da yerleşkemiz faaliyetini sürdürüyor” açıklamasını yaptı.

Tüzemen, gerek Dış İlişkiler Ofisi’nin gerekse henüz yeni kurulan Orta Doğu Ve Orta Asya - Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi’nin öncelikli hedefinin bölge ülkelerindeki üniversitelerle yakın ilişkiler geliştirmek, bilimsel ve kültürel faaliyetleri yoğunlaştırmak olduğuna dikkati çekti. Tüzemen, bundan böyle, bu tür faaliyetlerin Atatürk Üniversitesi’nde artarak devam edeceğini anlattı.

Tüzemen, yabancı öğrencilerin Türk Üniversiteleri’nde artık özel bir sınava girmeden okuyabileceklerini, her üniversitenin kendi hazırlayacağı kriterlerle yabancı öğrenci alabileceğini bildirdi. Tüzemen, Atatürk Üniversitesi’nin de bu konuda kendi kriterlerini hazırlamaya devem ettiğini söyledi.

“Ülkelerinizdeki bazı önemli üniversitelerle protokoller yaptık. Bu protokollerde istemeniz durumunda eğitiminizin bir bölümünü Atatürk Üniversitesi’ndeki ilgili fakültelerde yapabileceksiniz” diyen Tüzemen, bu konuda talep gelmesi durumunda konuyu değerlendireceklerini kaydetti.

Orta Asya - Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Müdürlü Prof. Dr. Metin Akkuş ise konuşmasında, “Merkezimizin en önemli hedefi, ülkelerinizdeki üniversitelerin Türk tarihi, Türk sanatı ve Türkçe üzerine eğitim alan öğrencilerini düzenleyeceğimiz yaz ve kış okullarına alıp gelişmenize yardımcı olmaktır,” dedi.

Akkuş, iki hafta devam edecek olan kursta, başta Türkçenin pratik kullanımı olmak üzere, Türk edebiyatı dersleri göreceklerini, farklı fakültelerde, ilgili derslere katılacaklarını anlattı.

Dış İlişkiler Ofisi Müdürü Prof. Dr. Fahri Yavuz ise, Atatürk Üniversitesi’nin ‘uluslararalılaşması’ için özel bir çaba sarf ettiklerini belirtti. Yavuz, “Geçen yıl ilk kez Yaz Okulu düzenlemiştik ve 46 yabancı öğrenciyi ağırlamıştık. 2010 yılından itibaren bunu Kış ve yaz okulları şeklinde ikiyi çıkardık. İnanıyorum ki, ülkelerinize döndükten sonra burada yaşayacaklarınızı anlatacak ve Atatürk Üniversitesi’nin ülkelerinizde daha çok bilinip tanınmasına yardımcı olacaksınız” temennisinde bulundu.

Genel Sekreter Prof. Dr. Üstün Özen ise, konuşmasında, öğrencilere, iki hafta kalacakları Erzurum’da iyi zaman geçirebilmeleri amacıyla zengin bir program hazırladıklarını, alacakları eğitimin yanı sıra, düzenlenecek gezilerle Atatürk Üniversitesi başta olmak üzere Erzurum’u her yönüyle yakından tanıyacaklarını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2010 Pazartesi 13:09:03
Güncelleme :1 Mart 2010 Pazartesi 13:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?