6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Av sezonu açılıyor

Erzurum Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman 2008 – 2009 yılı av sezonunun 16 Ağustos Cumartesi günü açılacağını belirterek yeni dönemde avcıların uyması gereken kurallar hakkında bilgiler verdi.

Erzurum’un özellikle yaban hayatı çeşitliliği ve popülasyonu açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğunu belirten Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, “Bu populasyonun korunması, artırılması, gelecek nesillere taşıyarak milli ekonomiye kazandırılması çalışmalarıyla beraber bu populasyonun sürdürülebilir yönetimi ve denetimi; Merkez Av Komisyonu Kararıyla düzenlenmekte, takibi İl Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Bu noktadan hareketle 2008-2009 av dönemi 16 Ağustos Cumartesi günü başlayacak olup, kuşlarda ve memelilerde 22 Şubat 2009 tarihinde sona erecektir.”dedi.

Avcıların ava çıkarken dikkat edecekleri hususlar hakkında da bilgi veren Toraman, şu uyarılarda bulundu:

“Bu dönemde avcılarımızın ava çıkarken ve kontrollerde dikkat etmesi gereken hususular şu şekildedir; Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve Resmi Tatil günleri dışında ava çıkılmaması, merkez av komisyonunda belirtilen limitler dahilinde avlanılması, avlanma belgesi ve avlanma kartı olmadan ava çıkılmaması, koruma alanları ve yaban hayatı geliştirme sahalarında av yapılmaması ve merkez av komisyonunun yasakladığı avlanma şekilleriyle de av yapılmaması önem arz etmektedir.”

Açıklanmasında kurallara uygun yapılmayan avlara verilecek cezaları da bildiren Toraman, “Limit fazlası avlanılan bir kekliğin tazminat bedeli 300 YTL, kurt avı 900 YTL, karaca 3 bin 750 YTL. Korunan türlerden yaban keçisinin 7 bin 500 YTL, ayı avının tazminat bedelinin 18 bin 500 YTL. Yaban Koyunu avının cezası ise 50 bin YTL’dir. “dedi.

Çevre ve Orman İl Müdürü Toraman, 2007-2008 av döneminde kurallara uygun avlanmayan avcılara 45 bin YTL para cezası uygulandığını da kaydetti.

Tüm evraklarını tamamlamış avcılar için iyi bir rehber olan Merkez Av Komisyonu Kararı kitapçığı ile avlanmaya açık ve kapalı alanları gösteren haritaları yanlarında bulundurmalarını tavsiye eden Toraman, şunları kaydetti:

“Amacımız, avcılarımızın kurallara uygun avlanıp avlanmadığını denetlerken aynı zamanda avlanma hakkını elde etmiş avcılarımızla, katliam yapan kişileri birbirinden ayırıp, doğal zenginliklerimizden olan yaban hayatı zenginliğimizi koruma- kullanma dengesi içerisinde yöneterek gelecek nesillere taşımaktır.”

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2008 Çarşamba 18:44:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?