6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Avrupa'da yabancı dil eğitimi

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından yürütülen Hayatboyu Öğrenme Programları kapsamında Erzurum Valiliği Projeler Koordinasyon Merkezi, AB ülkelerine eğitim ziyaretlerini sürdürüyor.

Bütçesi tamamen Avrupa Birliği tarafından karşılanan Arion (yeni adıyla CEDEFOP) yararlanıcısı olarak İskoçya’da ICT ile yabancı dil öğrenimi konusunda çalışmalara katılan Erzurum Valiliği Projeler Koordinasyon Birimi Comenius Projeleri Uzmanı Yavuz İpek, yapılan incelemelere ilişkin şunları aktardı: “Information and Communications Technology (ICT) yani Bilişim Teknolojisi İskoçya’da yoğun olarak kullanılmaktadır. İskoçya’nın North Ayrshire eyaletinin Irvine kasabasında ve Glasgow’da ilk ve orta dereceli okullarda girdiğimiz derslerde ve yaptığımız gözlemlerde her sınıfta ICT’nin yoğun ve etkili bir biçimde kullanıldığını gördük. ICT (Bilişim Teknolojisi) derken her bir sınıfta clever board (akıllı tahta) leptop, yazıcı, seslendirme cihazları ve öğrencilerin akıllı tahtayla diyalog kurmalarını sağlayan bir uzaktan kumanda cihazı ve bütün bunlara bağlı bir müfredat ile yabancı dil eğitimi verilmesini kastediyoruz. Böylesi bir yöntemle öğrencilere görsel, işitsel yani duyu organlarına hitabeden bir tarzda eğitim veriyorlar. Bu sayede öğrencilerin derslere sıkılmadan istekli bir şekilde ve interaktif bir tarzda katılımlarını sağlıyorlar. Böyle bir uygulama ile İspanyolca, Fransızca ve Almanca dillerinin öğretildiği sınıflarda daha çok iletişim kurmaya yönelik bir yabancı dil eğitimi verildiğini tespit ettik. Bu tarz bir eğitim ile öğrencilerin daha kısa zamanda bir yabacı dili, gramer ve özellikle de iletişim kabiliyeti açısından yeterli düzeyde öğrenebildiklerini hem gözlemlerimiz hem de yetkililerin vermiş olduğu bilgiler ışığında müşahade ettik. Böylesi bir yöntemle dil öğreniminin ülkemizde de uygulanmasıyla da aynı sonuçların elde edilebileceğini düşünmekteyiz."

Eğitim ziyaretlerinin çok faydalı olduğunu belirten İpek, "Sonuç olarak, eğitime yön verenlerin ve eğitimcilerimizin Avrupa Birliğine üye olan ülkelerin eğitim sistemleri ile ilgili mevcut durumlarını ve gelişmelerini görüp iyi örneklerin ülkemize transferi açısından bu eğitim ziyaretlerini özellikle gerçekleştirmelerini öneriyoruz. Bu sayede kendi eğitim sistemimizi diğer eğitim sistemleri ile mukayese etme imkânı elde edeceğimizden dolayı da ayrıca önemli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 12:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?