6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Ayakta alkışlandılar

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (AÜGSF) Sahne Sanatları Bölümü öğrencileri, eğitimini aldıkları tiyatro sanatı ile savaşı protesto etti.

Bir savaşta yaşanan tüm çirkinlikleri sergileyen öğrenciler, seyirciler tarafından büyük alkış aldı.

Aynı fakültenin Yazarlık Bölümü öğrencilerinden Seyfettin Süha Erol’un yazdığı, Orhan Bozkurt’un dramaturjisini yaptığı ’Tavan Arasında Savaş’ isimli oyunda, bölümde okuyan diğer yazarlık, oyunculuk ve sahne tasarımcısı öğrencileri de görev aldı.

Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Çiğdem’in yönettiği, kentteki üst düzey bürokratlar ile öğrencilerin izlediği kısa oyun, Atatürk Üniversitesi Kültür Sitesi’nde sahnelendiği üç gün boyunca büyük beğeni topladı.

Oyunun final sahnesinde, işgalci askerlerin oyunun kahramanı kıza tecavüz etmesi, ABD’nın Irak’ı işgalinde yaptığı işkence ve tecavüz olaylarını çağrıştırdı.

Oyun seyirciye anons edildiği şekilde dini, dili, ırkı ve coğrafyası belli olmayan ama insan olan Nalya ile Bliss isimli iki gencin yaşadıkları evin tavan arasında geçiyor.

Ülkeleri işgal edilen nişanlı gençler düşman askerlerinden korunmak için saklandıkları tavan arsında savaşın her türlü çirkinliğini kendi dünyalarınca yargılıyor ve sahneliyor.

Savaşın en masum umutları ve hayalleri yok eden ve insanı hayvanlaştıran çirkinlik organizasyonu olarak anlatıldığı oyunun finalinde bütün oyuncular askeri palaskalarla kendilerini temsili olarak asarak intihar ediyor.

Oyun düşman askerleri tarafından tecavüze uğrayan genç kız Nalya’nın fondandaki; "Şişt... Bir ses duydunuz mu? ’Seyirci kaldık’ diyor siyasiler... ’Silah sattık’ diyecek tüccarlar... ’Kar ettik’ diye bağırıyor borsacılar... Ya siz? Hiç birini dinlemeyin... Hadi harekete geçin" cümleleri ile bitiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 17:30:09
Güncelleme :17 Nisan 2005 Pazar 13:11:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?