4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Ayılara karşı yeni silah!

Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde ayı saldırısı sonucu 2 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yaban hayvanlarına karşı değişik tedbirler alınırken, Atatürk Üniversitesi Alabalık Tesislerinde kullanılan ve halk dilinde 'pat pat' denilen sistemin yaban hayvanlarını ürkütmede en kalıcı çözüm olduğu belirtildi.

Yeşilyurt köyünde 2 kişinin ölümüne neden olan katil ayının yakalanabilmesi için avcılar ve ilgili ekipler tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

Vatandaşlar ayı saldırılarından korunmak için çeşitli önlemler alırken, tarımsal ürünlere zarar veren ayı, domuz, göçmen kuşlar ve benzeri hayvanları zarar vermeden ürkütmenin yolu olarak 'pat pat' adı verilen sistem öneriliyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Alabalık Çiftliğinde kullanılan sistem, balıkları da göçmen kuş tehlikesinden koruyor.

Araştırma Görevlisi Tuğçe Şensurat, maliyeti düşük sistemin piknik tüpü yardımıyla uygulandığını ifade ederek, "Tüpten boruya gaz giderek sıkışma meydana geliyor. 3'er 5'er dakika aralıkla kuru sıkı patlama meydana geliyor. Çıkan patlama sesi nedeniyle hayvanlar ürküyor. Bu sistem sayesinde alabalıklar korunuyor. Bu sistem tarımsal alanların zarar gördüğü ilçelerde ayı, domuz gibi yaban hayvanlarına karşı da kullanılabilir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2011 Cumartesi 13:51:30
Güncelleme :17 Eylül 2011 Cumartesi 13:56:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?