4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Azerbaycan'a sıcak mesaj

ERDOĞAN, ERZURUM'DA TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ile birlikte Azerbaycan'ın da, oradaki kardeşlerimizin de kaybetmesine göz yummayız. Ankara'da çirkin bir dille konuşulan iftiralara kulak asmayın. Onlar tahrik üzerine kışkırtma üzerine politika yürütüyorlar" dedi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi bahçesinde düzenlenen toplu açılış törende konuşan Başbakan Erdoğan, Erzurum Kongresi'nin 90. yılını yaşayan Erzurum'un geçmişte büyük acılar çektiğini anlattı.

Erdoğan, "Erzurum şahlanarak kahramanca yurdunu savundu, burada bir tarih yazdı. Kurtuluş savaşının ilk adımları 90 yıl önce burada atıldı. Erzurum kongresi kararlarıyla ortaya çıkan irade ülke istikrarı kadar, istikbalini de şekillendirdi. Bu ruhla bu heyecanla bu coşkuyla yolumuza devam ediyoruz. Aldığımız emaneti daha yükseğe çıkarma gayreti içindeyiz" dedi.

Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini kaydeden Erdoğan, Ermenistan ile ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin tarihiyle, kültürüyle, medeniyetiyle büyük bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu büyük devlet, korkularla hareket etmez. Türkiye kaygılarla hareket edemez, büyüklüğüne yaraşır şekilde gereğini yerine getirerek yoluna devam etmek zorundadır. 'Komşularla sıfır problem' dedik. 7 yıldır tüm komşularla sorunları masaya yatırdık, çoğunu çözdük, kalanını görüşüyoruz. Hiçbir ülkeye, devlete karşı husumetimiz olamaz. Zira biz Erzurum Kongresi'nde, Sakarya'da, Dumlupınar'da bize karşı düşmanlığı olanlara her cephede söyleyeceğimizi söyledik. Zaferlerin ardından diplomatik ilişkilerimizi yeniden kurduk, yolumuza devam ettik" diye konuştu.

Komşu ülkelerle ilişkilerde gelinen noktaları anlatan Erdoğan, bu konuda yaşanan olumlu gelişmelerin ekonomiye de pazitif yansıdığını kaydetti. Erdoğan, Türkiye ekonomisinin dünya ekonomileri arasında 17. sıraya yükseldiğini, yıl sonuna kadar 16. olacağını bildirdi.

Türkiye'de sıkıntıların da olduğunu ifade eden Erdoğan, işsizlik rakamlarının da yüzde 12.8 olduğunu belirtti. Dünyanın işsizlikten kıvrandığını vurgulayan Erdoğan, bazı Avrupa ülkelerinde bu rakamın yüzde 14-15 civarında olduğunu ifade etti. Yüzde 10.7 ile devraldıkları işsizlik oranının yüzde 12.8'e çıktığını belirten Erdoğan, bunu aşağı çekmek için çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Konuşmasında Ermenistan'la başlatılan görüşmeler hakkında da bilgi veren Erdoğan, şunları ifade etti:

"Ermenistan'la başlatılan bu süreçte Türkiye'nin kaybetmesine izin vermeyiz. Bize 'işbirlikçi' yaftasını yapıştırmaya çalışanlar kendilerine baksınlar. Bizden önce 3.5 yıl idarede bulundular. Kendilerine baksınlar; el pençe divan durdukları, bu milletin onuruna, tarihine yakışmayacak şekildeki duruşlarına baksınlar. Türkiye ile birlikte Azerbaycan'ın da, oradaki kardeşlerimizin de kaybetmesine göz yummayız. Ankara'da çirkin bir dille konuşulan iftiralara kulak asmayın. Onlar tahrik üzerine kışkırtma üzerine politika yürütüyorlar. Şu Erzurum'a, çifte minareli medreseye, Selçuklu yadigarına kim sahip çıktı? Erzurum kalesinin etrafını kim kurtardı, bedestenin etrafını kim düzenledi? Sadece Erzurum'da değil, dünyanın dört bir yanında ata yadigarlarına kim sahip çıktı? Erzurum, bizim mührümüzdür. Erzurum karşısında boynumuzu eğecek girişim içinde olamayız. Nene Hatun'u, dadaşları mahcup edecek girişim içinde olamayız."

Konuşmasında "demokratk açılım" konusunda da değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Aynı şekilde milli birlik sürecini de bu anlayışla yürütüyoruz. Kardeşliğimizi, dayanışmamızı artırmanın mücadelesini veriyoruz. Türkiye bu sorunu süratle çözmek büyük hedeflerine yürümek zorundadır. Türkiye, inşallah hızla çözüm sürecine ilerliyor. Kısa sürede bu sorunu hal yoluna koyacağımıza inanıyorum."diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünde Erzurum'a yapılan yatırımları anlattı. Başbakan Erdoğan, Erzurumlulara verdikleri destek için de teşekkür etti.

ERDOĞAN, ERZURUM'DA TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI
ERDOĞAN, ERZURUM'DA TOPLU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2009 Çarşamba 18:16:00
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 20:32:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?