4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Bakan Akdağ Erzurum'da

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin bebek ölümü oranında orta ve üst gelirli ülkelerle kıyaslanınca oldukça iyi bir duruma geldiğini belirtti.


Gezi ve incelemelerde bulunmak için Erzurum'a gelen Akdağ, Yıldızkent Eğitim Tipi Sağlık Ocağında düzenlenen “Yeni Doğan Canlandırma Programı Eğitim" sertifika törenine katıldı. Bakan Akdağ, söz konusu eğitim ile yeni doğan bebeklerin hayatlarının kurtulduğunu ve sakat kalmalarının önlendiğini bildirdi. Eğitimlerin 1998'de başladığını dile getiren Akdağ, "Bu çok önemli bir eğitimdi. Benden bir önceki dönemde bakanlık yapan arkadaşımı kutluyorum. Ben göreve başlayana kadar 4 bin sağlık personelinin eğitimi yapıldı. Biz bu hayırlı işi geliştirdik ve 6 yılda 19 bin kişiyi daha eğittik" dedi.


Bebeklerin ve annelerin hayatlarının kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Akdağ, şunları söyledi: “1993'te Türkiye'de bebek ölümleri binde 53'tü. 98'de 43, 2003'te 29, 2008'de 18'e indi. 2009'un ilk 4 ayının rakamlarına göre bu sene inşallah binde 15'e inmiş olacağız. Bu merdiven basamaklarının en üstünden bir alttakine inmek biraz daha kolaydır. 53'ten 43'e inmek daha kolaydır. Dünyanın en zengin, altyapısı bizden daha iyi olan ülkelerde bile yine bebek ölümleri binde 10 ve biraz altında seyrediyor. Bunu sıfıra indirmek bugünkü tıbbi bilgi ile mümkün değildir. Mümkün olduğunca bunu azaltmaya çalışıyoruz. Önlenebilir ölümleri önlemeye çalışıyoruz. Sağlıkta dönüşüm programında son 6 yılda ne kadar büyük bir mesafe aldığımızı görüyoruz. Bebek ölüm hızı binde 18, 2009'da ise binde 15'le neticeleneceğini tahmin ediyoruz. Bu, Türkiye'nin diğer orta ve üst gelirli ülkelerle kıyaslanınca oldukça iyi bir duruma geldiğini bize gösteriyor.”
Türkiye'de son 4 yılda bazı yeni doğan servislerinde çeşitli nedenlerle bebek ölümlerinin meydana geldiğini anımsatan Akdağ, "Bir taraftan Sağlık Bakanlığına yüklenme arzusunda olan, meseleyi yeterince bilmeyenler sağlık çalışanlarına da çok yüklendi. Oysa Türkiye'nin imkanlarını, insan kaynağı açısından, yeni doğan hekimi ve hemşire sayısı gibi göz önüne aldığımızda bugün geldiğimiz nokta dünyadaki en noktalardandır. Biz bunları da yeterli görmüyoruz çok daha iyisini gerçekleştirmeye kararlıyız" diye konuştu.


Bakan Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Türkiye'de doktor sayısı fazla, hemşire sayısı fazla diyenlerin kulakları çınlasın. Türkiye'ye ne büyük zarar verdiklerini şimdi görüyorlardır. Bu yanlıştan döndük. Bunu ilk defa ben dile getirdim Sağlık Bakanı olarak. Maalesef daha önceki YÖK yönetimi ile bir tartışma zemini bile oluşturamamıştık. Şu andaki YÖK yönetimi ile iyi bir anlayış içinde çalışıyoruz. Ebe, hemşire ve hekimlerimizin sayılarının artırılması konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz."


Prof. Dr. Akdağ, konuşmasının ardından 2. 5 günlük eğitim ardından başarılı olan 35 kişiye sertifikalarını verdi.
Bakan Akdağ daha sonra Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 20:41:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?