6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Bakan'dan Atatürk Barajı açıklaması

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Atatürk Barajı'nda yaşanan petrol kirliliğinin yüzeyde kaldığını ve tehlike oluşturmadığını söyledi.
 
Yüzeydeki petrolün suya karışmaması için yakıldığını belirten Eroğlu, patlama sonrası hızlı hareket edilerek bariyer konulması suretiyle kirliliğin yayılmasının engellendiğini belirtti. 

Çevre konusunda düzenlenen toplantıya katılmak üzere Bakanlığına bağlı bürokratlarla birlikte Erzurum'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Vali Sami Bulut'u makamında ziyaret etti. Burada Erzurum'un sorunlarıyla ilgili açıklamalar yapan Bakan Eroğlu, İHA muhabirinin Atatürk Barajı'nda yaşanan kirlilikle ilgili sorularını cevaplandırdı. 

BOTAŞ'a ait boru hattında meydana gelen patlama sonrası hızlı hareket edilerek bariyer konulması suretiyle yayılmanın önlendiğini belirten Bakan Eroğlu, Şanlıurfa'ya içme suyu verilen arıtma tesisine de su verilmesinin kesildiğini kaydetti. Alınan tedbirler sonucu petrolün yayılmasının engellendiğini ve söz konusu arıtma tesisine yeniden su verilmeye başlandığını ifade eden Eroğlu, "Bölgedeki çalışmaları ve alınan tedbirleri sürekli kontrol ediyoruz. Şu anda kirlilik kontrol altında. Yüzeydeki petrol suya karışmasın diye yakılmasına başlandı. Son aldığım bilgilere göre içme suyu arıtma tesisine su verilmesine başlanmış" dedi.
Boru hattındaki patlamanın sebebini bilmediğini ancak kaçak petrol almak isteyenlerin buna yol açtığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Şu an patlamanın sebebini bilemiyorum. Kaçak petrol almak isteyenlerin etken olduğu gözleniyor. Borular kendiliğinden delinmiyor, bunların yaptığı çalışmalar sonucu olaylar yaşanıyor. Burada emniyet güçlerinin çalışma yaparak haince çalışmalarda bulunanların cezasını vermeleri lazım" diye konuştu. 

Bölgede 2005 yılında yaşanan patlamadan sonra benzer bir olayın yaşanmayacağını düşünmüş olduklarını anlatan Bakan Eroğlu, şunları söyledi: 

"2005 yılındaki patlamadan sonra benzer bir olayın yaşanmayacağını ümit ediyorduk. Ama şimdi orada sürekli bir kontrol ekibinin konması lazım. Bunu BOTAŞ'ın yapması gerekiyor. Konuyla ilgili BOTAŞ'a gerekli yazılar yazılarak tedbir alınmasını isteyeceğiz. Bakanlık olarak biz de ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'yla birlikte bölgede ne gibi tedbirler alınabilir, akan petrolün göle akmasını önlemek için neler yapılabilir, bu konuda çalışma yapacağız."

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 14:12:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?