8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Başarılı öğrencilere ödül

5 Haziran Dünya Çevre Günü Erzurum'da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Dünya Çevre Günü sebebiyle İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Erzurum Lisesi'nde bir kutlama programı düzenlendi. Törene, Vali Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, daire müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Vali Celalettin Güvenç törende yaptığı konuşmada, Türk kültüründe ve geleneklerinde çevre bilincinin çok eskilere dayandığını belirterek, "Bizim dinimiz yarın kıyametin kopacağını bilsen dahi elinizdeki ağacın dikilmesini emretmektedir. Fatih Sultan Mehmet'in sokağa tükürene ceza verilmesiyle ilgili olarak çıkardığı kanunname ecdadımızın çevreye verdiği önemi göstermektedir. Ancak şu durumda çağdaş dünyaya göre çevre bilincimiz geridedir. Dünyanın çağdaş toplumları ileri seviyelere gelmişlerdir. Çağdaş ülkeler artık katı atıkların nasıl toplanacağını değil, onu nasıl ayrıştıracağını ve geriye dönüştürülmesini konuşmaktadır ve hatta bu sorunları dahi aşmışlardır. 

Fabrikaların çevreyi kirletmeleri kesinlikle önlenmiştir. Ancak ülkemizde nehirlerimiz, derelerimiz hoyratça kirletilmiş olmaması gereken yerlerdeki kirli atıklar sağlığımızı tehdit eder hale gelmiştir"şeklinde konuştu. Vali Güvenç daha sonra şunları söyledi: 

"Her yıl ağaç bayramı yapıyoruz, törenler düzenliyoruz, binlerce ağaç dikiyoruz. Daha sonra bu ağaçlar takip edilmediği için, sulanmadığı için kuruyorlar. Aslında kuruyan bizim geleceğimiz, çocuklarımızın geleceğidir. Bugüne kadar dikilen fidanlar eğer bakılıp orman haline getirilebilseydi mevcut ormanlarımız kadar daha orman elde ederdik". 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise çocuklara ve gençlere çevre bilincinin iyi aşılanması gerektiğini ifade ederek, "Gelecekten ümitliyim. Çünkü gençliğimiz ve öğrencilerimiz çevre konusunda daha duyarlı ve bilinçli hale gelmiştir. Tabi en güzel temizlik hiç kirletmemektir. Çevre konusunda kurumlara da düşen görevler var. Doğalgazın yaygınlaştırılması için çaba gösteriyoruz. Düzenli çöp depolama sahası yapıyoruz ve sezon sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. 2000 adet çöp konteynırı 2 Temmuz 2006 tarihine kadar Erzurum'a dağıtılmış olacak ve bundan sonra temizlik daha modern araçlarla yapılacak" diye konuştu. 

Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman da, kurumunun çevreyle ilgili çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Bu sene 4 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu belirten Toraman, katı atık ve tıbbı atık sorunlarının da ortadan kalkacağını söyledi. Toraman doğalgazın önemine değinerek, "Hava kirliliğinin ortadan kalkması için en önemli kazanımımız doğalgazdır. Kamu kurumlarımızın tamamı doğalgaza geçmiş durumdadır. Ev ve işyerleri de hızla doğalgaza geçmektedirler. Hava kirliliğinde bir önceki yıl ilimiz 2. sırada iken bu sene 12. sıraya gerilemiştir" açıklamasında bulundu. 

Konuşmaların ardından Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu. Kültür Kurumu İlköğretim Okulu Çevre Grubu öğrencilerinin "Doğa ile Barış Sözleşmesi"ni de okuduğu programda, Vali Güvenç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler tarafından, doğalgazı ilk olarak kullanan apartman, işyeri ve konut sahiplerine ve ayrıca hafta dolayısıyla düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi.
.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 14:44:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?