4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

'Başarıya giden yol' konferansı

Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünün organize ettiği 1.Kariyer Günleri kapsamında lise öğrencilerine ‘Meslek Seçimi’ve ‘Başarıya giden yol’ konulu konferanslar düzenlendi.


Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde organize edilen ilk konferansta Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Sırrı Akbaba, lise öğrencilerine meslek seçiminin önemini anlattı.


Lise öğrencilerinin ilgi gösterdiği konferansta konuşan Prof.Dr. Sırrı Akbaba, herkesin yeteneklerini öne çıkarması halinde ülkede işsizlik sorununun çözüleceğini kaydetti. Akbaba, “Herkes yeteneklerini ortaya çıkarırsa ülkemizde işsiz kalmaz. Her birimizin yapabileceği bir yetenek var. Ben bu işi yapabilirim yada yapamam diye kendimizi tanımamız lazım. Siz ilk önce ilginizi tanıyacaksınız. Ben yapmaktan zevk aldığım meslekler grubunu biliyorum demek lazım.”dedi.
Türkiye’de gençlerin iş imkanı olan mesleklere yöneldiğine dikkat çeken Prof.Dr. Sırrı Akbaba, konuşmasında şunları söyledi:
“ İlgiyi tanımanın değişik yolları vardır. İlk önce bir ilgi alanı oluşturmalı. Bu ülkede hangi meslekte iş imkanı varsa ona yöneliyor gençler. Bu da başarısızlıkların, sorunların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kişi sevdiği istediği başarılı olacağı işi yapmalı. Araştırmaya yönelin, meslekteki koşulları öğrenin, belki size hitap edebilir. Gelenekçilik sanatın zıddıdır. Örneğin; imamlık mesleği gelenekçi tipe girer. Sanatçı kimliği olan bu mesleğe geçince rahatsız olacak Çünkü bu meslek onun yapacağı meslek tipi değil zıddıdır. Bazı kişiler farklı mesleklerle kendini doyurmaya çalışır, kimi ebru sanatı ile kimi imam olur ilahi okur güzel sesiyle. Meslek uyumu tipinize uygun olmalı. Önce onu belirleyin ve kendinizi ona yönlendirin. Araştırma mesleği tipinizse ona yönelin. Sanat tipiniz ise sanata yönelin.


Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta seçilen mesleklerin iyi tanınması konusunda lise öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Prof.Dr. Akbaba, “Her mesleğin cezbeden bir tarafı vardır. İçinden size hitap eden meslek tipini seçin. Bir insan ömür boyu kendini tanımayı sürdürür, ama ne kadar erken tanırsanız o kadar isabetli kararlar verirsiniz. Kendi değerlerinizi öğrenirseniz ona göre seçim yaparsınız. Kendi tipinizi tanımak sınırlılıklarınızı bilmek lazım. Örneğin, Ben basketçi olmak istiyorum ama boyum 1.35 gibi. Daha sonra mesleğin tanınması mesleğin gerektirdiği yetenek ilgi değil, bedensel özellikler mesleki kuruluşlar önemlidir. Bir mesleğin emekliliği de önemlidir. Seçtiğiniz meslek size uygun değilse kendinizi sevmediğiniz mesleğe mahpus edersiniz. Mesela bazı kurumlar sadece kurumunu tanıtıyorlar, içeriği tanıtmıyorlar. Meslekleri tercih edeceğiniz zaman onu görerek yapın. Doktorluk mesleğini seçecekseniz gidin yerinde görün, ya yine aynı mesleği yapmak istersiniz yada vazgeçersiniz.”diye konuştu.


ÖREN, BAŞARIYA GİDEN YOLU TARİF ETTİ
1. Kariyer Günleri kapsamında düzenlenen ikinci konferansta Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Durkaya Ören, başarıya giden yolu anlattı. Başarının en büyük düşmanının yılgınlık olduğunu belirten Ören, “Başarının anahtarı ise zorlukları göğüslemek ve aşmaktır. Büyük zorlukları aşa aşa İstiklal Savaşını kazanan Atatürk, ‘güçlükler karşısında yılmamak, felaketlerde ümitsizliğe kapılmamak gerekir’ diyor. Geçirdiği çocuk felcinden dolayı yürüyemeyen 4 kez ABD başkanı olan Franklin Roosevelt nasıl zinde ve dinç kaldığını soranlara, ‘Beyler şu an ayağının baş parmağını oynatmak için 2 yıl uğraşan adama bakıyorsunuz’ diyor. Bir çok insan zorluk ve engelleri uyarıcı ve motive edici unsurlar olarak görmektedir.”diye konuştu.
ÖĞRENCİLER FUARI GEZDİ
Meslek seçimi konusunda eğitimi çalışmalarının yapıldığı 1. Kariyer Günleri’ne öğrenci ilgisi artarak devam ediyor. Kariyer Günleri toplantılarının yapıldığı kültür merkezinde düzenlenen fuarı da gezen öğrenciler, hem okullar hem de meslekler hakkında yetkililerden detaylı bilgiler alıyorlar.

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 17:18:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?