7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Basın mensuplarına istatistik eğitimi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından bugün Ankara'da medya mensuplarına yönelik düzenlenen "Fiyat Endeksleri ve Enflasyon" konulu bilgilendirme semineri, video konferans sistemi ile Erzurum'da da takip edildi.

Resmi istatistiklerin daha doğru anlaşılması ve etkin kullanılmasına katkıda bulunmak amacıyla İstatistik Okur-Yazarlığı Programı kapsamında TÜİK tarafından düzenlenen programa Erzurum'da az sayıda gazeteci katıldı.

Gazetecilere yönelik daha önce "İşgücü, istihdam ve İşsizlik İstatistikleri" seminerinin 2007 Aralık ayında, "Dış Ticaret İstatistikleri ve Endeksleri" seminerinin de 2008 Ocak ayında düzenlendiğini belirten Türkiye İstatistik Kurumu Erzurum Bölge Müdürü Nejdet Çalış, “Resmi istatistiklerin daha doğru anlaşılması ve etkin kullanılmasına katkıda bulunmak amacıyla İstatistik Okur-Yazarlığı Programı kapsamında kurumumuz tarafından üretilen ve yayımlanan veri ve bilgileri öncelikle yorumlayan ve kamuoyuna aktaran basın mensuplarına yönelik zaman zaman böyle seminerler düzenliyoruz. TÜİK Merkez binasında bulunan İstatistik Konseyi salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme sunumunu TÜİK Erzurum Bölge Müdürlüğü’nden de video-konferans yolu ile takip etmek mümkün."dedi.

Ankara'da düzenlenen ve Erzurum'da da video konferans sistemi ile takip edilen seminerde TÜİK Fiyat İstatistikler Grup Sorumlusu Cengiz Erdoğan, yaptığı sunumlarla gazetecileri "Fiyat Endeksleri ve Enflasyon" konusunda bilgilendirdi.
Erdoğan, sunumunda; "Enflasyon nedir?. Fiyatlar genel düzeyi ne demektir?. Enflasyon nasıl hesaplanmaktadır. Enflasyon oranı ne anlama gelmektedir?. Endeks nedir?. TÜİK'in hesapladığı fiyat endeksleri neyi göstermektedir?. Aynı ekonomide birden çok enflasyon olabilir mi?. Ülkeler için enflasyon oranı niçin önemlidir?. Her ülkede enflasyon aynı yöntemle mi hesaplanmaktadır. Fiyat endeksleri açısından bakıldığında ülkeler arasındaki kapsam farklılığı nasıl açıklanır?. TÜFE sepetinde yer alacak mal ve hizmetler nasıl seçilmektedir?. ÜFE için seçilen mal ve hizmetler nasıl belirlenmektedir?. Fiyat endekslerinde aylık değişim oranı nedir?. Fiyat endekslerinde bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı nedir? Nerelerde kullanılır?. Fiyat endekslerinde geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı nedir? Nerelerde kullanılır?. Yıllık enflasyon için gösterge ne olmalıdır?. Çekirdek enflasyon nedir?. Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri nasıl hesaplanmaktadır?. Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri nelerdir?. Endekslerle ilgili temel kavramlar. Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE). Üretici fiyatları endeksi (ÜFE). Endeks hesaplama yöntemi ve yayımlama şekli. Ekler. Simge ve kısaltmalar" konu başlıkları hakkında bilgiler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 17:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?