6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Başkanlardan Cumhuriyet mesajları

Erzurum Palandöken, Dadaşkent, Yakutiye ve Kazım Karabekir Belediye Başkanları 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla birer kutlama mesajı yayınladı.

Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal, Erzurum’un cumhuriyetin kuruluşunda önemli yeri bulunan şehir olduğunu belirterek, “Cumhuriyete sahip çıkmak her Türk Vatandaşının görevi olmalıdır” dedi.

Birdal, “Erzurum Kongresi, amacı, toplanış biçimi ve niteliği bakımından tarihimizin ilk Milli kongresidir. Bu kongrede alınan kararlar vatanı kurtarıp, milletin istiklalini sağlamakla kalmamış Cumhuriyetin de çekirdeğini oluşturmuştur. Cumhuriyet bu kongrede ana rahmine düşmüştür” şeklinde konuştu.

Başkan Birdal, Cumhuriyetin ilanının 85. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Cumhuriyetin ezelden ebede akıp giden ve tarihin çok önemli bir aşaması olduğunu belirten Başkan Birdal, Cumhuriyetin, milletimizin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin adı olduğunu belirtti.

Birdal, şu görüşlere yer verdi: “Büyük milletimizin tarihteki en parlak başarılarından biri olan Cumhuriyetin 85 yılını kutluyoruz. Bu büyük günde Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk’ü, O’nun kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyeti yaşatacak olan genç nesillere diyorum ki, Cumhuriyeti koruyup kollama görevi gençlere bizzat Cumhuriyetin kurucusu vermiştir. Geleceği ellerinde şekillendirecek olan, ülkenin gerçek mimarları gençlerimiz vatanın birlik ve bütünlüğü noktasında tavizsiz bir tutum sergilemelidirler. Edirne’den Kars’a; Erzurum’dan Diyarbakır’a bütün ülke coğrafyasının birlik ve bütünlük sorumluluğu öncelikle genç nesillerin omuzlarındadır. Tek Millet, Tek Devlet, Tek Bayrak anlayışını hâkim kılmadan Türkiye’yi çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırmak mümkün değildir. Gençliğimizi köklü geçmişi ve millî kültüründen habersiz yetiştirirsek, onların hâkim küresel kültür karşısında acze düşmelerine asla engel olamayız. Bu ise tam bağımsızlığın önündeki en büyük engeldir. Bu vatana, bayrağa, inançlarımıza canları pahasına sahip çıkmak gençlerimizin ilk görevidir. Bizim görevimizse onlara maddi ve manevi açıdan aydınlık bir gelecek hazırlamaktır. Bunun için devlet ve millet el ele vererek bir seferberlik anlayışı içinde çaba göstermelidir. Sivil kitle örgütleri, üniversiteler, iş adamları, belediyeler gençlerimizin fikri, ruhi ve bedensel gelişimi için çağdaş bir anlayışla projeler geliştirme yarışı içinde olmalıdır.”

YAYLALI, “CUMHURİYETİN EN ÖNEMLİ TEMELİ MİLLET İRADESİDİR”
Cumhuriyeti kuran milli mücadele ruhunun, yıllar boyunca olduğu gibi bugün de milletin her bir ferdinin, ilham kaynağı olduğunu belirten Başkan Yaylalı, Türk milletinin, Cumhuriyeti büyük bedeller ödeyerek kazandığını belirterek, "Şimdi onu demokrasiyle taçlandırıp yaşatmak milletimizin en büyük görevi olacaktır" şeklinde konuştu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Başkan Yaylalı, Cumhuriyetin temellerinin Erzurum’da atıldığını ve milli mücadele meşalesinin Erzurum’da ateşlendiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Türk milletinin en kıymetli varlığı olan Cumhuriyet'in, 85. yılına ulaşmış olmanın coşkusunu yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, yüce milletimizin insanlık tarihinde eşi benzeri olmayan ve zaferle taçlandırılan şanlı Kurtuluş Savaşı’nın kanları bedeliyle kurulmuştur.

Cumhuriyetimizin temelinde bağımsızlık sevdalısı bir milletin yüce idealleri vardır. Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde kurulan Cumhuriyet'in günümüzde ulaştığı göz kamaştırıcı başarılar, tıpkı ulusal Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi, birçok ülke için esin kaynağı olma niteliğindedir. Cumhuriyetimiz, bu başarısını, Ulu Önderimiz Atatürk'ün çağdaş ve ileriyi gören vizyonuna borçludur. Bu vizyonun ürünü olan 85 yıllık Cumhuriyet tarihi, ulusal birlik ve bütünlük içerisinde istikbalde neler yapabileceğimizi kanıtlayan başarılarla doludur. Kurtuluş Savaşı'nın külleri üzerinde kurulan Cumhuriyetimiz, eğitimden sağlığa, kültür ve sanattan tarım ve sanayiye her alanda büyük mesafeler kat etmiştir. Erzurum Kongresi ile milli mücadele meşalesi tutuşturulmuş ve Cumhuriyetin temelleri atılmıştır. Bu nedenle Erzurum cumhuriyeti kuran şehir olarak anılmakta ve tarihe ismini altın harflerle kazımaktadır.

Bu anlamlı günde vatanımızın bütünlüğünün, milletimizin birlik ve beraberliğinin, Atatürk ilke ve inkılaplarının korunması, Cumhuriyet’in tüm değerleri ile sonsuza dek yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, milleti ve vatanı için canlarını seve seve fedan eden şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bütün milletimizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum."

ŞAHİN: “TEK BİR EGEMENLİK VARDIR O’DA MİLLİ EGEMENLİKTİR”
Cumhuriyetin 85. yıl dönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan kazım Karabekir Belediye Başkanı Dursun Şahin, “Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkartmak, hedefi, bugün milletimizin her bir ferdi tarafından benimsenen bir ortak iradeye dönüşmüştür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının sarsılmaz bir vatan sevgisi ve istiklal aşkıyla büyük zorlukları aşarak yükselttikleri Türkiye Cumhuriyeti'nin, aynı ideallere büyük bir sadakatle sahip çıkan yeni nesillerin omuzlarında yeni ufuklara doğru yükselecektir. 'Milletçe el ele vererek neler başarabileceğimize dünya milletleri defalarca şahit olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti bugün laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olmanın sağladığı güçle, çağdaş dünyada yerini alan, milletimizin fazlasıyla layık olduğu parlaklıkta bir geleceğe doğru hızla yol almaktadır. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevi ve görevidir.” diye konuştu.

ATINÇ, "TÜRK DEVLETİ İLELEBED YAŞAYACAKTIR"
Yakutiye Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, Cumhuriyet'in 85. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Atınç, "Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılması ve Ulusal Kurtuluş Savaşı sonrası, M. K. Atatürk'ün önderliğinde Türkiye Devleti'nin bir cumhuriyet olduğu 29 Ekim 1923'te ilan edilmiştir. 85. yılını coşkuyla kutluyoruz" dedi.

Başkan Atınç, "Bugün ülkenin her köşesinde, ortak bir coşku ve heyecan yaşanmaktadır. Tüm yurttaşlarımı bu coşkuyu paylaşarak, Cumhuriyet'i ve değerlerini anlamaya çağırıyorum. Bu anlamlı günde, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü, O'nun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları vatan yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyorum. Türk Ulusu, Atatürk'ün önderliğinde dünya tarihinde eşine ender rastlanır büyük bir destan yazarak, tüm zorluklara göğüs germesini bilmiş, en değerli varlığımız Cumhuriyeti kurmuş ve genç Türkiye Cumhuriyeti, gelişmesini kesintisiz sürdürerek adım adım bugünkü düzeyine ulaşmıştır" şeklinde konuştu.

Atınç, egemenliğin kayıtsız, koşulsuz milletin olduğu bu yeni yönetim biçimiyle 29 Ekimin, Türkiye için, temelleri 85 yıl önce atılan yeni bir başlangıcı temsil ettiğini hatırlatarak şunları söyledi, "Türkiye Cumhuriyeti, Ulusu ve ülkesiyle bölünmez bir bütün olarak, birlik ve dirlik içinde, milletimizin sahipliğinde sonsuza kadar yaşayacaktır. Türkiye önümüzdeki dönemde, tarihin ve coğrafyanın önüne çıkardığı fırsatları en iyi biçimde değerlendirecek ve daha güzel günlere mutlaka kavuşacaktır. Hep birlikte bunu başarabileceğimize inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor; esenlik dileklerimi sunuyorum."

iha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 14:28:54
Güncelleme :28 Ekim 2008 Salı 14:35:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?