4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Batı özentisi boşanmayı artırıyor

BATILI GİBİ YAŞAMA İSTEĞİ BOŞANMAYI ARTIRIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son 5 yılda boşanan çiftç sayısının 604 bin olduğunu belirten uzmanlar, bunda ekonomik nedenlerden çok, daha rahat ve özgür yaşama düşüncesinin etkili olduğunu bildirdi.

Boşanma oranlarının son yıllarda gözle görülür şekilde arttığını belirten uzmanlar, 2005’den bu yana evlenenlerin sayısı ise 3 milyon 700 bin olduğunu söyledi. Geçmiş yılların aksine boşanmalarda ilk sırayı artık ekonomik sıkıntıların almadığını ifade eden uzmanlar, çalışma hayatının ağır yükü altında kalan erkek ve kadınların daha rahat yaşamak ve özgürce hareket etmek için mahkemelerin yolunu tuttuğunu dile getirdi.

Kadın ve erkeğin yoğun iş temposu sebebiyle birbirinden uzaklaştığını, bir süre sonra da ayrılmaya karar verdiklerini vurgulayan uzmanlar, ailedeki iletişim ve paylaşım eksikliğinin beraberinde ayrılmaları gerektiğini anımsattı.

Geçmiş yılların aksine boşanmalarda ekonomik sorunların ilk sırada yer almadığına dikkat çeken uzmanlar, geleneksel değerlerin çözülmesinin de bu oranı artırdığına işaret ediyor. Yazılı ve görsel medyanın toplumu geleneksel Türk aile yapısından uzaklaştırdığına vurgu yapan uzmanlar, “Televizyonlarda gösterilen diziler, söyleşiler, programlar milletin değerlerine zarar veriyor. Yoğun çalışma hayatına katılan kadın ve erkeklerin aileden uzaklaşması, yeni ilişkiler ve bu ilişkilerle beraber ekonomik zorluklar boşanma sürecini hızlandırıyor. Özellikle batılı ülkelerdeki yaşama biçimlerine özenti, tek başına hayat kurmayı özgürlük olarak algılama boşanmaların birinci sebebi olarak dikkat çekiyor. Boşanmaya karar veren çiftler sudan bahanelerle evlilikleri bitiyor. Duruşmalarda tanık oluyoruz, gerçekten incir çekirdeğini doldurmayacak konularla çiftler ayrılıyor, çocuklar mağdur oluyor”

TUİK’in verilerine göre boşanmalar en fazla evliliğin ilk beş yılında yaşanıyor. 2006 yılı verileri baz alındığında boşananların yüzde 42,6’sının evliliğinin beşinci yılını tamamlamamış çiftler olduğu gerçeği dikkat çekiyor. 2007’de bu oran yüzde 41,8 olarak gerçekleşti. 2008’de yüzde 41,3 olarak kayıtlara geçen bu oran 2009’da 40,1, 2010’un ilk 9 ayında ise yüzde 40 oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2011 Çarşamba 12:13:01
Güncelleme :12 Ocak 2011 Çarşamba 13:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?