6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Bayındırlık personeline çığ semineri

İşleri Genel Müdürlüğü-Çığ Araştırma, Geliştirme Etüt ve Önlem Şube Müdürlüğü’nden (ÇAGEM) Jeoloji Mühendisleri Ömer Murat yavaş ve Sinan Demir, çığ felaketinin zararlarını en aza indirmek için püf noktalarını anlattı.

Erzurum Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nün ev sahipliğini yaptığı Çığ konulu eğitim semineri bugün valilik toplantı salonunda yapıldı. Erzurum, Erzincan, Bayburt, Kars, Ağrı ve Ardahan illerinden görevlilerin katıldığı eğitim semineri 2 gün sürecek.

Seminerin açılışında konuşan ÇAGEM Jeoloji Mühendisi Sinan Demir, “Özellikle mevsim geçişlerinde çığ daha sık görülmektedir ve en çok çığ bölgesine yakın insanlarımız zarar görmektedir” dedi.

Çığdan en çok çığ bölgesinin yakınında oturanlar, kurtarma ekipleri, askerler ve köylülerin zarar gördüğünü anlatan Sinan Demir, son yıllarda seminerler düzenleyerek halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Çığ tehlike haritaları oluşturduklarını ifade eden Demir, farklı alanlarda çok sayıda kılavuz kitapçık oluşturduklarını ve vatandaşları bilinçlendirdiklerini söyledi.

ÇIĞ FELAKETİNİN ZARARLARINI EN AZA İNDİRMEK İÇİN 10 ALTIN KURAL

Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerinden görevlilerin katıldığı seminerde çığ felaketinin zararlarını en aza indirmenin 10 altın kuralını da açıklayan Demir, şunları ifade etti;

“Gömülü kazazedenin yeri belirlendikten sonra hemen doktor çağırılmalı, ağız ve burnun önündeki boşluğu kontrol etmek; hava gelişine izin vermek, solunum cihazı bağlanmamış, bilinci kapalı kazazedeyi kontrol altında bir kenara koymak, kazazedenin vücudu olabildiğince hassas hareket ettirilmelidir, tıbbi müdahale esaslarına uyulmalı, hava boşluğu olan hipotermik çığ kazazedelerin sıcak olduğu sürece ölmemiştir, kazazedeye yeniden canlandırma faaliyetin devam edilmelidir,göz kulak ve elektronik alıcı-vericilerle ilk 15 dakika boyunca arama yapılmalıdır, alana sadece yer belirleme, kazı yapma ve kurbanı çıkarma amacıyla girilmelidir, olası bir yer bulma işleminden sonra sonda kar için bırakılmalıdır, yüzeyden itibarın yeteri kadar geniş ve eğimli kurtarma çukuru açılmalıdır.”

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 11:55:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?