7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Bayram öncesi sahte paraya dikkat!

BAYRAM ÖNCESİ SAHTE PARA UYARISI

Emniyet Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban pazarlarında alıcı ve satıcıları sahte para konusunda uyardı.

Emniyet Müdürlüğü hayvan pazarında satış yapan besicileri ve vatandaşları sahte para konusunda dikkatli olmaları konusunda uyararak, sahte paranın nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi verdi. Yetkililer, “Besiciler bir yılın emeğini kalpazanlara kaptırmasınlar. Bu nedenle aldıkları paraların sahte olup olmadığını mutlaka kontrol etsinler. Tüm pazarlarda Kurban Bayramı sonuna kadar sivil ekipler bulunacak, yine de vatandaşlar dikkatli olmasını bekliyoruz. Sahte parayla karşılaşıldığında da mutlaka 155 Polis İmdat telefonuna ihbarda bulunsunlar” dediler.

Emniyet tarafından verilen bilgiye göre paralarda aranması gereken özellik şunlar:

Kâğıt para: Sahte para ile orijinali arasındaki en belirgin özellik, paranın kâğıdıdır. Orijinal banknot, pamuk elyafından özel olarak yapılırken, sahte banknot, piyasada bulunan normal kâğıttan yapılmakta.

Renk uyumu: Orijinal banknotlarda renkler canlı ve uyumludur. Sahte banknotlarda ise renkler soluk ve uyumsuzdur.

Renkli lifler: Orijinal banknot kağıdının hamuruna konulan kırmızı ve mavi ışık veren lifler, ultraviyole cihazı altında bakıldığında görülebilmekte. Sahte banknotlarda ise, boyama yoluyla benzetilmeye çalışılmaktadır ve gerçek banknottaki renk canlılığına rastlanılmamakta. Silgi ile silinecek olursa bu lifler kaybolmakta.

Kabartma baskı: Orijinal banknotlarda, yazılar ve portreler elle dokunulduğunda, hissedilebilecek şekilde kabartmalı olarak basılmıştır. Sahtesinde, bu kabartma özelliği bulunmadığından, elle dokunulduğunda kayganlık hissedilir.

Portre: Gerçek paralardaki portreler, belirgin çizgileriyle canlılık ve derinlik hissi uyandırır. Sahte banknotta ise portreler soluktur ve derinlik hissi uyandırmaz.

BAYRAM ÖNCESİ SAHTE PARA UYARISI
BAYRAM ÖNCESİ SAHTE PARA UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2010 Cumartesi 13:55:00
Güncelleme :6 Kasım 2010 Cumartesi 17:23:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?