3
Mayıs
2024
Cuma
ERZURUM

Beyaz yalanlar sona erdi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış ayları ile birlikte kapanan köy yollarının açılması için söylenen beyaz yalanlar, Erzurum'da valiliğin başlattığı "para cezası" uygulaması sayesinde tamamen sona erdi

Erzurum'da ve bölgede yolu kapalı olan bir çok köyden karayolları ekipleri ya da 112 Acil Servis hattını arayan vatandaşlar, "Doğum sancıları başlayan hastamız var, kalp krizi geçiren hastamız var, kanamalı hastamız var"gibi yalan ihbarda bulunuyordu. İhbarlar arttıkça, ekipler gereksiz yere zaman harcıyor, gerçek hasta vakalarına zamanında müdahale edemiyordu. İhbarla hayati tehlike arz edecek boyutlara ulaşınca, Erzurum Valiliği geçen yıl bir genelge yayınlayarak, para cezası uygulaması başlattı.

CEZA YOLU AÇILDI

Erzurum Valiliği tarafından geçtiğimiz yıl 'Kış mevsiminde alınacak genel tedbirler' adı altındaki yayınlanan genelge ile yollarının açılması için beyaz yalanlara başvuran köylülere ceza yolu açıldı. Genelgeye göre asılsız hasta ihbarı halinde olay yerine giden kar üstü araç görevlileri ile sağlık ekipleri tutanak tutarak, il ve o ilçenin kriz merkezine verecek.

İl ve ilçe kriz merkezleri de ihbarcılar hakkında cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunacak. Bu kişiler hakkında, Kabahatler Kanunu çerçevesinde "Hukuka uygun olarak verilen emre aykırı davranmaktan" yasal işlem yapılacak ve 118 lira para cezası kesilecek. Karayolları ekipleri, yol açma çalışması yaptıkları tüm köylerde bu uygulamayı anlattı. Para cezasını duyan köylüler, yalan ihbardan vazgeçti.

3 AYDIR YALAN İHBAR YOK

Erzurum'da bu yıl, kar yağışının başladığı Ekim ayının başından itibaren 3 ay içinde hiçbir yalan ihbarda bulunan olmadı. Erzurum İl Özel İdare Genel Sekreteri Ednan Yazıcı, 19 ayrı bakımevinde 117 personel ve 113 araçla karla mücadele çalışması yaptıklarını, şu ana kadar yalan ihbar olayı ile karşılaşmadıklarını söyledi.

Yazıcı, "Uygulamadan sonra bu yıl şu ana kadar hiç yalan ihbar almadık. Ekiplerimiz gittikleri köylerde de köylüleri bilgilendirip genelgeyi anlatıyor. Ceza uygulamasının caydırıcı olduğunu düşünüyoruz. Önceki yıllarda yalan ihbarda bulunan çok oluyordu. Bu durum hem bizi hem de sağlık ekiplerini zor durumda bırakıyordu. Ancak bu yıl şu ana kadar yalan ihbar sıkıntısı yaşamadık" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2013 Salı 10:55:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?