4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Bilge Köyü katliamına araştırma

Mardin'in Bilge köyünde 44 kişinin öldüğü katliamın benzerlerinin yaşanmaması için, Mardin'de aynı sorunun yaşanabileceği köylerin risk haritası çıkarılıyor.


Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, Mardin Valiliği ile Hayat Boyu Eğitim ve Gelişim Derneği'nin (HEGEM) "Eğitim yoluyla Şiddetin Azaltılması ve Suçun Önlenmesi Projesi" kapsamında, bölgede geniş çaplı bir bilimsel araştırma başlatıldığını açıkladı. Katliamın yaşandığı Bilge Köyü'nde bilimsel inceleme ve araştırma yapan Akpolat, yapılacak çalışmada, Mardin'de Bilge Köyü gibi ailevi husumetlerin bulunduğu köylerin tespit edileceğini ve bu bakımdan il'in risk haritasının çıkaracağını söyledi.


Bölgeye giderek 15 gün boyunca çalışma yaptığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Akpolat, "Yapılan çalışma çok boyutlu olacak. Köylerle ilgili tapu, adli sicil, sağlık ve eğitim kayıtlarını inceliyoruz. Elde edilecek daha geniş sosyolojik veriler ile sadece Bilge köyü değil, yörede bu tür çatışmalı köylerinde analizleri yapılacak" dedi.


Şiddet ve kültür arasında ilişkilerin analizlerini yaptıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Akpolat, "Mardin Valiliği, belediyesi ve üst düzey yöneticiler, Bilge Köyü'nde yaşanan olaya ciddi şekilde eğilmekteler. Bilimsel çalışmaların yapılıp, olayın analiz edilmesinden yanalar. Bilge köyünde yaşananların sosyolojik nedenlerini ortaya koyacağız. Çözüm önerileri sunacağız. Bundan sonra iş siyasetçilere, devlet adamlarına kalacak" diye konuştu.


Güneydoğu'daki aşiret ve aile yapısının incelendiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Akpolat, aşiret yapısının güçlü, ketum ve sağlam olmasının nedeninin yoğun şekildeki aile içi evliliklerden kaynaklandığını belirtti.


Bireyin, aşiret ve ailelerin tutsağı haline geldiğini savunan Yrd. Doç. Dr. Akpolat, "Güneydoğu'da aşiret yapısının güçlü olmasının nedeni, aile içi evliliklerdir. Bu bir tür itaat kültürü ve bireyin baskılanmasını da beraberinde getiriyor. Devlet, aşiretin bireye sağladığı aş, iş, eş ve güvenlik gibi problemlere çare üretmelidir. Devlet bölgede aşiretin değil, bireyin hayatında karşılaştığı sorunlara çözüm üretebildiğini göstermeli, bölgedeki bireyi özgürleştirmelidir. İtaat kültürü şiddetin ve Bilge köyündeki gibi katliamların nedeni olabilmektedir" şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, köyde kapalı bir toplum yapısının hakim olduğuna dikkat çekerek, Köydeki ailelerle ilgili, 7 nesli kapsayan bir araştırma gerçekleştirdiğini kaydetti. Akpolat, "Köydeki ailelerin 7 nesildir kendi içlerinde evlenerek, yoğun bir şekilde yakın akraba evlilikleriyle çoğaldığını gözlemledim. Mardin'e 25 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen, kapalılığını aile içi evlilikler sayesinde koruduğunu belirledim" dedi.


Aynı atadan türeyen iki aile arasındaki nüfus orantısızlığının dikkatini çektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yıldız Akpolat, "Yaptığım bilimsel araştırmaya göre, Bilge köyünde anne karnındaki bebelere bile kurşun sıkılması, bir tür ilkel nüfus baskılama şekli olan soykırım uygulandığı şeklinde ön görüş sahibi olmama yol açtı" şeklinde konuştu.


"Arkada kimseyi bırakmamak" anlayışının da düşman korkusunun oluşturduğu bir saldırganlığın ürünü olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Akpolat, aynı atadan gelen ailelerin çoban ve göçebe topluluk olarak yaşadıklarını, 25 yıl önce köye gelerek yerleştiklerini ve köyün asıl sahibi olan aileleri korkutarak kaçırdıklarını kaydetti.


Yrd. Doç. Dr. Akpolat, "Bu olay kesinlikle bir kan davası değildir. Ancak kan davasının altındaki matematik dengeyi sağlayıcı geleneklerle uyuşumludur veya geleneklerin matematiğini bu olayda bulmak mümkündür. Ancak bu açıklama, olayı geleneklere indirgemek değil, geleneklerin de çıktığı alt beyne işaret etmektir" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 17:49:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?