4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Binalara deprem takviyesi

Erzurum Anadolu Lisesi binasında depreme karşı güçlendirme çalışması başlatıldı. İl Özel İdaresi'nce 500 bin liraya yaptırılan güçlendirme çalışmasıyla okulun 16 ayrı noktasındaki kiremitler sökülerek yerine beton perde yapılıyor.


2009-2010 eğitim-öğretim dönemine yetişecek güçlendirme çalışmasıyla okulun olası depremlere karşı 8 kat daha güvenli olacağını belirten Anadolu Lisesi Müdürü Abdulgani Sarıkaya, “Okulun yeniden yapılmasının 5 milyon liraya mal olacağı tespit edilince güçlendirme yapılmasına karar verildi. 1 Temmuz'da başlayan güçlendirme çalışmasıyla okulun ömrü 50 yıl daha uzadı” dedi.


Erzurum'da 1964 yılında hizmete giren, 240'ı kız toplam 480 öğrencinin eğitim- öğretim gördüğü Anadolu Lisesinin binasında okuyan bazı öğrenciler, geçtiğimiz 12 Haziran'da karnelerini aldıktan sonra bir basın açıklaması yapmış ve binanın yıkılarak yeniden yapılmasını istemişlerdi.


18 derslik ve pansiyondan oluşan okulun yıkılarak yerine yeni bir bina yapılmasının yaklaşık 5 milyon lirayı bulacağının belirlenmesi üzerine özel bir firma tarafından yapılan inceleme sonrası binanın güçlendirilmesine karar verildi. İl Özel İdaresi'nce Haziran ayı sonunda yapılan ihale sonrası geçtiğimiz 1 Temmuz'da yaptırılmaya başlanan güçlendirme çalışmasıyla okul, depreme dayanıklılığı artırılmaya başlandı. Okul ve pansiyonun 16 noktasında yürütülen çalışmayla 456 ton çimento ve 38 ton demir kullanılarak 76 perde duvar yapılacak.


Milli Eğitim Bakanlığı'nca 2007'de binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda bir test yapıldığını belirten Anadolu Lisesi Müdürü Abdulgani Sarıkaya, test sonrası binalara 3'üncü derecede depreme karşı destekleme yapılmasına karar verildiğini söyledi. Ödenek tahsis edildikten sonra güçlendirme çalışmasına başlandığını ifade eden Sarıkaya, “İl Özel İdaresi'nce yaklaşık 500 bin lira harcanarak okul, olası depremlere karşı güçlendiriliyor. 16 noktada yapılacak 72 perde duvarlarla taşıyıcı duvar sayısı artırılıyor. Böylece okul, olası depremlere karşı 8 kat daha güvenli olacak" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2009 Pazar 13:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?