4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Binbir hatim coşkusu

Erzurum’da 1533 yılında Pir Ali Baba tarafından okutulmaya başlanan hatim geleneği bu yıl da 5 bin 689 hatimle noktalandı. Erzurum merkezdeki 30 camide din görevlileri nezaretinde veya vatandaşların okuduğu 5 bin 689 Hatm-i Şerif`in duası Ulu Camii’nde yapıldı

5 BİN 689 HATM-İ ŞERİF OKUNDU


Erzurum`da asırlardır devam eden `Binbir Hatimler` geleneği kapsamında bu yıl okunan hatimlerin duası düzenlenen programla yapıldı.Erzurum merkezdeki 30 camide din görevlileri nezaretinde veya vatandaşların okuduğu 5 bin 689 Hatm-i Şerif`in duası, Ulu Camii’nde cuma namazı öncesinde yapıldı.

Emekli Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Yaşar İşcan, dua öncesi yaptığı konuşmada “Kur-an-ı Kerim bütün ilahi emirleri ihtiva eder. Şifa, huzur kaynağı, mutluluğun sırrı , ruh ve gönüllerin sürurudur. Yüzlerce özelliği ile Kur`an-ı Kerim bir hayat iksiridir. Tatbikatını bizzat Hazreti Peygamber yapmıştır. Kur`an okumak da ilahi rahmet ve mağfirete vesiledir. Ne mutlu Erzurumluları ve bizlere ki böyle bir geleneğin yaşatılmasına çalışıyoruz” dedi.

FİLİSTİNLİLER UNUTULMADI


Yaklaşık 7 bin kişinin katıldığı duada Filistin’de yaşanan insanlık dramı unutulmadı. Binlerce vatandaş, Filistin’de akan Müslüman kanının durdurulması için dua etti. Duaya yoğun ilgi gösteren Erzurumlular, Türkiye ve İslam Alemi’nin işsizlik, terör, deprem ve benzeri afetlerden korunması, insanların mutlu ve huzurlu yaşamaları, birlik ve beraberliğin muhafazası, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğünün devamı için dua ettiler.

ULU CAMİ DOLDU TAŞTI


Bin bir Hatim duası sebebiyle Ulu Camii’nde vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle izdiham yaşandı. Dua programına çevre il ve ilçelerden çok sayıda müftü ve vatandaş da katıldı. Dua merkezi sistem vasıtasıyla il merkezindeki tüm camilerde de takip edildi.

1533 YILINDAN BERİ DEVAM EDEN HATİM GELENEĞİ

Bin bir Hatimler, 1533 yılında Erzurum`da Pir Ali Baba adlı bir zat tarafından okutulmaya başlandı. Rivayete göre, Pir Ali Baba, her yıl bin bir hatim okunması için 2 köyü ve çok sayıda dükkanını vakfetti. 1. Dünya Savaşı yıllarına kadar aralıksız devam eden Bin bir Hatimler geleneği, savaş sırasında kesintiye uğradı. Müftü Solakzade Efendi’nin gayretleriyle yeniden okutulmaya başlanan Binbir Hatimler, bir daha kesintiye uğramadı.

FİLİSTİNLİLERİ ÇİN PARA TOPLANDI


Cuma Namazı sonrası Erzurum’daki tüm camilerde Filistinliler için yardım toplandı. Yardım kampanyasına yoğun ilgi gösteren Erzurumlular, imkanlar ölçüsünde düzenlenen kampanyaya destek sağladılar.

İha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 14:20:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?