8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

'Binbir Hatim' heyecanı başladı

ERZURUM’DA BİNBİR HATİM HEYECANI

Erzurum’dan asırlardır devam eden “Binbir Hatim” geleneği kapsamında okutulan 12 bin 750 Hatm-i Şerif’in duası, Ulu Camii’nde yapıldı.

Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğinden emekli Yaşar İşcan Hocaefendi tarafından yapılan Hatim Duası’nda, eller, ilahi rahmet ve mağfiret için semaya kalktı. Erzurum merkezdeki 30 camide okutulan hatimlerin duasına “amin” demek için Ulu Camii’ni akın eden Erzurumlular, akıtılan Müslüman kanının durdurulması için de niyazda bulundular.

Erzurum Müftüsü Yakup Arslan, ilçe müftüleri, merkez camilerden gelen din görevlileri ve ilahi grubunun da hazır bulunduğu Binbir Hatim Duası’nda, Kur’an-ı Kerim okumanın fazileti anlatıldı. Hatim Duası’ndan önce bir konuşma yapan Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğinden emekli Yaşar İşcan Hocaefendi, Kur’an-ı Kerim’in bütün hastalıkların ilacı, mutluluğun formülü ve ruh ve gönüllerin süruru olduğunu dile getirerek, tüm ilahi emirlerin bulunduğu Kur’an-ı Kerim’in, Müslümanlar için tek rehber olduğunu ifade etti. İşcan Hocaefendi, “Bizlere net mutlu ki, böylesine faziletli bir geleneği yaşatanlar arasındayız. Bizlere ne mutlu ki, böyle bir gelenek vesilesiyle Hakk Teala’dan ilahi rahmet ve mağfiret dileyenlerdeniz” dedi.

FİLİSTİN İÇİN DUA

Erzurum’daki tüm camilerde merkezi vaaz sistemiyle takip edilen Hatim Duası’nda, zulüm altındaki Müslümanlar için de dualar edildi. Türkiye’nin ve İslam Alemi’nin doğal afetler, savaşlar, işsizlik, yokluk ve yoksulluktan muhafaza olunması için el açan Erzurumlular, “Dünyanın çeşitli coğrafyalarında kardeşlerimizin karşı karşıya bulunduğu zulüm yüreklerimizi yakıyor. Bu zulmün sahipleri olan zalimlere fırsat verme, Din-i İslam-ı Mübin’e karşı kötü niyet besleyenleri Kahhar sıfatınla kahreyle Ya Rabbi!” diyerek, dualar ettiler.

Hatim Duası sebebiyle izdihamın yaşandığı Ulu Camii’nde hazır bulunan ilahi korosunun seslendirdiği İslami ezgiler ve ilahilerle gözyaşı döken Erzurumlular, namaz çıkışında da, birbirlerine sarılarak tokalaştılar.

PİR ALİ BABA TARAFINDAN OKUTULMAYA BAŞLANDI

Binbir Hatim geleneğinin, Erzurum’da 1533 yılından bu yana yaşatıldığı öğrenildi. Rivayetlere göre, Binbir Hatimler, 1533 yılında Erzurum’da Pir Ali Baba adlı bir zat tarafından okutulmaya başlandı. Pir Ali Baba, her yıl bin bir hatim okunması için 2 köyü ve çok sayıda dükkanını vakfetti. 1. Dünya Savaşı yıllarına kadar aralıksız devam eden Bin bir Hatimler geleneği, savaş sırasında kesintiye uğradı. Müftü Solakzade Efendi’nin gayretleriyle yeniden okutulmaya başlanan Binbir Hatimler, bir daha kesintiye uğramadı.

ERZURUM’DA BİNBİR HATİM HEYECANI
ERZURUM’DA BİNBİR HATİM HEYECANI
ERZURUM’DA BİNBİR HATİM HEYECANI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 16:02:03
Güncelleme :15 Ocak 2010 Cuma 16:08:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?