7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Bir mahallenin tarihi panoda

Erzurum'da bir kıraathanede oluşturulan panoya herkesin bir gün öleceğinin unutulmaması için, kıraathane işletmecisi tarafından mahallede son 32 yılda ölenlerin vesikalık fotoğrafları asılıyor. Kıraathane müşterileri, ölen komşu, arkadaş ve akrabalarına her gün Fatiha okuyor.

Erzurum'un Kavakkapı Mahallesi'ndeki Çeşme Çayevi Kıraathanesi'nde oluşturulan bir panoya 32 yıldan bu yana trafik kazasında, diğer asayiş olaylarında ya da eceliyle ölenlerin fotoğrafları asılıyor. Kıraathanenin ölen eski müdavimlerinin fotoğraflarının da yer aldığı panoya her yıl birkaç tane yeni fotoğraf ekleniyor. Kıraathanenin sahibi ve yeni müdavimleri komşu, akraba ya da birinci dereceden yakınlarının vesikalık fotoğraflarının asılı olduğu panoya çaylarını içerken özlem ve hicranla bakıyor. Bazı
kahvehane müdavimleri ile mahalle sakinlerinin ise daha ölmeden panoda kendi fotoğrafları için çoktan yer ayırdıkları bildirildi.

Kıraathane sahibi Tuncay Karakelle, uzun yıllar önce bir dost meclisinde oturduğu esnada, mahallesinde ölenlerin vesikalık fotoğraflarını ya da fotokopilerini alıp işletmesine asma düşüncesinin aklına geldiğini ve o günün sabahında ise fotoğrafları toplayıp oluşturduğu panoya asmaya başladığını belirtiyor. Son 32 yılda ölen yaklaşık 200 kadar kişinin fotoğrafının panoya asıldığını anlatan Tuncay Karakelle, asıl amacının hem kendisine hem de müşterilerine ölümü hatırlatmak olduğunu ifade ediyor. Ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı panoya Atatürk'ün maskını ve altına da Türk bayrağı koyan Karakelle, söz konusu panonun başına ise Şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek'in, 'Ölüm güzel şey budur perde arkasından haber. Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber' dizesini yerleştirdi. Kıraathaneye çay içmek için gelenlerin fotoğraflara bakıp ölümü düşündüğünü ve başta yakınları olmak üzere bütün ölülerin ruhuna fatiha okuduğunu belirten Karakelle, "Kıraathanede oturanlara ölümü hatırlatmak, ölenlere rahmet okutmak ve geçmişi geleceği hatırlatmak için bu panoyu oluşturduk. Ölümlü dünya, burada dua okuyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 18:48:45
Güncelleme :28 Mart 2008 Cuma 18:59:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?