6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Bir zamanların et ambarı, ete muhtaç

Türkiye’nin canlı hayvan varlığı açısından ilk sıralarda yer alan ve bu yüzden ‘et ambarı’ olarak nitelendirilen Erzurum’da, köylünün besihanesi boş kaldı. 1980’li yıllarda, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere et ihracatı yapan ve Türkiye’nin dört bir yanına canlı hayvan gönderen Erzurum’a, şimdi Bursa, Edirne, Afyonkarahisar ve Balıkesir’den küçükbaş hayvan getirilmeye başlandı.

Erzurum Besiciler Odası İkinci Başkanı İhsan Bozkır, Erzurum’da koyun varlığının yok denecek kadar azaldığını, sığır sayısında da büyük düşüşlerin olduğunu söyledi. Bozkır, “Yem fiyatlarındaki aşırı yükselme hayvan yetiştiriciliğini bitirme noktasına geldi. Erzurum ve yöresinin en büyük gelir kapısı olan hayvancılık artık bitmek üzere. Bir dönemler Türkiye’nin her yöresine et gönderilen hatta çevre ülkelere ihraç yapılan Erzurum’un hayvancılık konusunda geldiği nokta düşündürücüdür. Hükümet, acilen dişi hayvan kesimini en az iki yıl durdurmalıdır. Yoksa hayvan varlığımız tamamen tükenecektir. Erzurum, Erzurum olalı böyle bir zulüm görmedi. Besiciler olarak bu durumdan endişe duyuyoruz” dedi.

Erzurum’da 6 özel et kombinasından 5’inin kapısına kilit vurulduğunu kaydeden kombina sahibi Müfit Özbeyli, “Erzurum’da 5 yıl önce günde 300 sığır kesiyorduk, şimdi ise sayı 40’a düştü. Birkaç yıl sonra belki bu sayıyı da bulamayacağız. Türkiye’nin et ambarı olarak bilinen Erzurum’a bugün dışardan etin gelmesi gerçekten utanç vericidir” diye konuştu. “ Hayvancılık, yetiştiricinin değil, aracıların, rant peşinde koşanların geçim kapısı oldu” diyen Özbeyli şunları söyledi:

“İktidarlar, hiçbir zaman Doğu’nun en önemli sorunu olan hayvancılığa kalıcı bir çözüm getirmedi. Seçimlere yakın, bir takım teşvikler, önlemler alındı. Yakın bir geçmişte, yetiştiricilere hayvan dağıtıldı. Benim 400 hayvanlık ahırım var, bana 120 hayvan, bir medikalciye, bir mobilyacıya ise 500’den fazla hayvan verdiler. Hayvan yetiştiricisi 6 yıl önce 50 kilo yemi 7- 8 YTL’den alıyordu, şimdi 28- 30 YTL. Altı yıl önce bir çobana 150- 300 YTL veriyorduk, şimdi 1000 YTL olmuş. Veteriner hizmetleri ve ilaç girdileri pahalılanmış ama canlı hayvanın kilosu 6 yıl önce de 7 YTL’ydi, bugün 7- 8 YTL arasında değişiyor. Benim 400 bin YTL değerindeki 400 büyükbaş hayvan barındıran 2 bin 500 metrekare kapalı alanı bulunan ahırım bugün boş. Sadece benim değil. Tüm büyük işletmelerin, kapısı kilitli. Köylü hayvancılık yapmaya tövbe etmiş. Hayvancılık yapılmadığı için Erzurum’un yaylaları artık bomboş.”

‘Kırmızı petrol’ olarak adlandırılan hayvancılığın Doğu Anadolu Bölgesi’nde bitmeye yüz tuttuğunu söyleyen Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder ise “Hayvancılığın girdiği çıkmazın nedeni uygulanan yanlış politikalardır. Her yıl zarar eden besici ve yetiştirici artık bu işten elini ayağını çekti. Bu kötü gidişin en büyük göstergesi ise Erzurum’un kırmızı et ihtiyacı için batıdaki illerden kasaplık hayvan getirilmeye başlanmasıdır. Ülkenin gidişine göre, yakın bir gelecekte bugünleri de arayacağız” diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 11:26:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?