6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Biyomekanik Kongresi başladı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde düzenlenen 4. Ulusal Biyomekanik Kongresi başladı. 

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonu'nda yapılan kongreye, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik, çok sayıda öğretim üyesi, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen profesörler ve yabancı ülke üniversitelerinden uzmanlar katıldı. 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, kongrenin çok verimli olacağını, bilim alanında ilerlemede ve yeni bilgilerin paylaşılmasında çok önemli bir yere sahip olacağını kaydetti. 

''Türkiye'de ve dünyada ortopedi ve Biyomekanik'' konulu açılış sunusunu yapan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, ''Bilim alanında ilerlemek için projeler yaparak, laboratuarlar kurmalıyız ve bu laboratuarlarımız bizim ibadethanemiz haline gelmelidir'' dedi. 

Biyomekanik hakkında detaylı bilgi veren Havıtçıoğlu, "İnsanı en gelişmiş bir makine olarak düşünebiliriz. Hareketlerimizi düzenlemede ve geliştirmede, Biyomekanik yardımcı olur" şeklinde açıklama yaptı. 

Havıtçıoğlu, biyomekaniğin amaçlarını ise şöyle açıkladı:
"İnsan hareketini kontrol etmede, mesleki eğilimlerde, iş yeri seçimlerinde, mesleki tercihlerde, egzersiz yaparken, hareketlerimizi nasıl daha iyi yaparız, çalışma verimimizi nasıl artırabiliriz, bu konularda biyomekanikten yaralanılır."

ORTOPEDİ ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Ortopedi alanında yapılan çalışmaları anlatan Havıtçıoğlu, şunları kaydetti:
"İnsan vücudunda oluşan yaralanmaları, kırılmaları önceden saptayabilmek için vücuttaki ses yığılması saptanmalıdır. Vücutta oluşan kırılmaları düzeltmek için daha iyi ve sağlıklı protezler üretilmelidir." 

Biyomekanik alanında Türkiye'de 30-40 yıllık bir çalışma yapıldığını belirten Havıtçıoğlu, "Türkiye'de eski yıllarda biyomekanik alanında gelişmiş çalışma yapılmamış. Yapılan çalışmalar da yarım kaldığı için bir birikim söz konusu değil. İlk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Çukurova Üniversiteleri (ÇÜ) bu alanda bir çalışma yapmış. Çalışma yapan kişinin yerine geçen olmadığı için o çalışmalar yarım kalmış. Bunları önlemek için kurumsallaşma şart. Bir alanda ilerlemek için önce yapılan çalışmaların üzerine yenilerini ekleyeceğiz" şeklinde bilgi verdi.

LABORATUARLAR İBADETHANEMİZ GİBİ OLACAK
Türkiye'de yöneticilerin hiçbir zaman laboratuar kurmayacağını, herkesin kendi imkanları ile laboratuar kurabileceğini söyleyen Havıtçıoğlu, "Laboratuar kurmak için önce projeler kurup, bunun için yöneticilere baskı uygulayacağız ve böylece laboratuarlarımızı kurabileceğiz. Bilim alanında ilerlemek için de bu laboratuarlar bizim ibadethanemiz gibi olacak ve sürekli burada çalışacağız, bilim alanında yeni buluşlar gerçekleştireceğiz" ifadesinde bulundu. 

Kongrede çok sayıda uzman ve araştırma görevlisi, yaptıkları deneyleri ve bilgilerini paylaştı. Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Kültür Merkezi salonunda açılan sergi ise yoğun ilgi gördü. 4. Ulusal Biyomekanik Kongresi'nin iki gün devam edeceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 17:48:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?