6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Bölgesel kalkınma programı sonlandı

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda Avrupa Birliği-Türkiye ortak finansmanı ile yürütülen Bölgesel Kalkınma Programı'nın kapanış toplantısı Erzurum'da yapıldı.

Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan Bölge Kalkınma Programı'nın kapanış toplantısı Palandöken Kayak Merkezi'nde bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait kamp merkezinde bugün yapıldı. Erzurum Valisi Sami Bulut, Erzincan Valisi Ali Güngör ile 3 ilden yetkililerin katıldığı toplantıda bölgesel kalkınma programının sonuçları hakkında bilgi veren DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça; Amasya, Bayburt, Çorum, Erzincan, Erzurum, Kastamonu, Samsun, Sinop ve Tokat illerinde DPT koordinasyonunda AB-Türkiye ortak finansmanı ile bölgesel kalkınma programı uygulandığını bildirdi.

Program bütçesinin 40 milyon eurosunun Avrupa Birliği (AB) mali yardımlarından, 13.3 milyon eurosunun ise Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından karşılandığını vurgulayan Müsteşar Yardımcısı Akça, 14 bin 850 kişinin bilgilendirme faaliyetlerine katıldığını, 9 bin 300 kişinin de proje hazırlama eğitimlerinden faydalandığını söyledi.

Bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri sonucunda 5 bin 64 proje başvurusu yapıldığını ifade eden DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça, "Değerlendirme süreci neticesinde bin 428 hibe projesi başarılı bulunarak uygulamaya konulmuştur. Dolayısıyla bölgesel kalkınma programlarına ayrılan hibe kaynağın yüzde 98'i sözleşmeye bağlanmıştır. Bu uygulama içerisinde; yerel paydaş ve aktörlere, kendilerinin inisiyatif alabilecekleri adeta bir kalkınma fırsatları ortamı sunulmuştur. Böylece yerel kalkınma girişimleri teşvik edilmekte, güçlendirilmekte ve aşağıdan yukarıya kalkınma süreci işletilmektedir" dedi.

Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde toplam 331 proje başvurusu yapıldığını, bunlardan 119'unun başarılı bulunarak uygulamaya konulduğunu ifade eden Akça, şunları söyledi:

"Bu projeler ile bölgeye yaklaşık 12 milyon euro hibe kaynak sağlanmıştır. Faydalanıcıların yaptıkları eş-finansman katkıları ile birlikte 17 milyon Euro kaynak bölgede harekete geçirilmiştir.

Diğer yandan projelerin uygulanması boyunca Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde toplam 320 kişilik istihdam sağlanmış, projeler kapsamında 13 bin 914 kişiye ulaşılarak eğitimler verilmiştir.

Küçük ölçekli altyapı projelerinin uygulanması ile yaklaşık 83 kilometre kanalizasyon hattı ve 61 kilometre içme suyu hattı döşenmiştir."

Uygulanan Bölgesel Kalkınma Programlarının ortaya koyduğu kazanımlardan birinin de AB'ye üyelik ile birlikte yararlanma hakkına sahip olunacak yapısal fonlara hazırlık olacağını aktaran Halil İbrahim Akça, bölgelerde oluşan kurumsal kapasitenin de başka bir kazanım olduğunu dile getirdi.

Toplantıda daha sonra Bölgesel Kalkınma Programı'nın ayrıntıları ve istatistik rakamları hakkında ayrıntılı bilgiler verildi.

.
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2008 Perşembe 19:04:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?