9
Mayıs
2024
Perşembe
ERZURUM

Çağdaş eğitim vakfı çalışmaları

Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) tarafından düzenlenen proje çalışmalarında binlerce kişi çeşitli konularda bilgilendirildi. 

ÇEV'den yapılan yazılı açıklamada, çalışmalar hakkında bilgi verildi. Çalışmalarını öğrenci-öğretmen-öğretim kurumları ve vatandaş eksenli yürüten ÇEV, ilk, orta ve yüksek öğretim öğrencilerine karşılıksız burs veriyor. Halen, yılda bin 500-2 bin öğrenciye burs sağlanırken, bu güne kadar burs verilen öğrenci sayısı 15 bine ulaştı. 

Çağdaş Eğitim Vakfı tarafından Türkiye genelinde halen 4 proje yürütülüyor. Bunlardan biri olan “Hayata bakış projesi”, iki yıldır Erzurum-Kars-Ağrı-Muş-Bingöl-Tunceli illerinde sürdürülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü Üreme Sağlığı Proğramının bir alt projesi olan çalışmanın bütçesinin yüzde 70’i Avrupa Birliği, yüzde 30’u ise ÇEV tarafından karşılanıyor. Proje ile Hızlı nüfus artışının Türkiye'nin ekonomik ve çevresel bağlamdaki sürdürülebilir kalkınması üzerindeki negatif etkilerini azaltmaya yönelik olarak, ergenlik çağındaki gençler, aile planlaması metotları, cinsel ve üreme sağlığı, genital bölgelerde görülen hastalıklar ve enfeksiyonlar vs. hakkında bilgilendiriliyor. Çağdaş Eğitim Vakfı, işte bu proje kapsamında; bünyesinde çalışan görevli personel ve 40 tıp fakültesi öğrencisinin öz verili çalışmaları ile, proje genelinde 267 okul ve 107 köyde eğitim faaliyetlerinde bulundu, proje hedefi olan 50 bin gencin ötesinde, yüzde 230 artışla 115 bin gencin söz konusu eğitimden geçmesi sağlandı. İl bazında ise, Erzurum’da ; 109 okul ve 30 köyde eğitim faaliyetlerinde bulunularak 20 bin 857’i kız, 26 bin 276 ‘sı erkek olmak üzere toplam 47 bin 133 kişiye ulaşıldı. 

Öte yandan 4 Aralık 2006 tarihinde bitecek olan projenin 6 ay daha uzatılması ve bu ilave süre içerisinde gençlere verilecek eğitimin yanı sıra, ebeveyn ve öğretmenlere yönelik bilgilendirme çalışması yapılması teklif edildi. Alınacak olumlu cevap sonrasında; bu doğrultuda çalışmalara devam edileceği ebeveyn ve öğretmenlere yönelik bilgilendirme çalışmalarının halk sağlığı uzmanı Prof.Dr.Yıldız Tümerdem tarafından gerçekleştirileceği ifade edildi.Projeyle eğitim verilen genç sayısı 150 bine ulaşırken, 12 bin anne ve baba ile 3 bin öğretmene bilgilendirme çalışması yapılmış olacak. 

PROJE ANKETİ 

Eğitimler esnasında; gençlere yönelik gerçekleştirilen anketlerden çıkarılan sonuçlar da hayli dikkat çekici.Anket sonuçlarına göre; ideal evlilik yaşının gençler arasında yüzde 97 oranında 21 yaş ve yukarısı olarak benimsenmesi ve ileride 1-2 çocuğa sahip olmak isteyen gençlerin oranının yüzde 95’lerde olması, projenin ulaştığı noktada başarı olarak nitelendiriliyor. Bu paralelde; gençlerin yüzde 70’e varan çoğunluğunun, “Çok çocuk sahibi olmanın, çocukların her birine verilecek eğitimi olumsuz yönde etkiliyeceği” düşüncesini taşıyor. Ayrıca gençler arasında bu eğitimi bir ihtiyaç olarak görenlerin oranının yüzde 70, bu eğitimin daha fazla gence ulaşacak şekilde yaygınlaştırılmasını arzu edenlerin oranının ise yüzde 77 seviyesinde oldu.Anket sonuçlarına göre; gençlerin ve özellikle kızların (yüzde 67) cinsellikle ilgili ilk bilgileri ailelerinden aldığını söyledikleri görüldü. 

Bu arada Valilikler, Belediye Başkanlıkları ve Rektörlükler ile koordineli olarak, doğu illerinde “Bilimsel ve Kültürel Çalışmalar” yürütülüyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi ile Kars Kafkas Üniversitesi’nde “Küreselleşme-Ulus Devlet-Cumhuriyet” konulu panelin icrası ve bu programla müştereken Devlet Sanatçısı Dilek Türker'in rol aldığı “Mustafa Kemal ile 1000 Gün-Latife” oyununun her iki ilde sahnelenmesi planlandı.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2006 Cuma 17:56:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?