7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Çarpık yapılaşmaya son

Erzurum Yakutiye Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, belde sınırları dahilinde yer alan imarlaşmayı denetim için 2007 yılında Yapı Kontrol Müdürlüğü oluşturduklarını hatırlatarak, “Biz mümkün olduğu kadar yanlışları düzeltebilmek, çarpık yapılaşmayı engellemek için bir tür iç denetim sistemi kurduk.” dedi.

Belediye Başkanı Fahrettin Atınç, çarpık yapılaşmaya yol açan imar sorununun uzun bir geçmişe sahip olduğunu ifade ederek; “Geçtiğimiz yıl kurduğumuz Yapı Kontrol Müdürlüğümüz izinsiz inşaat denetimi yaparken İmar Müdürlüğü’müzce yapılan işlemlerde iç denetim yapıyor. Yakutiye bölgesinden şehre bakınca, eski yapılaşma, gecekondu ve süreç içerisinde doğan bir takım yanlışlar yaşanmıştır. Bir şehirde düzenli yapılaşmanın yolu yalnızca belediyelerin uygulamaları veya denetimleriyle engellenemez. Müteahhitten vatandaşımıza kadar ilgili herkesimin gerekli ihtimamı göstermesi gerekiyor.

Halk ne kadar çok yeşil alan veya çocukları için oyun alanı isterse bu o kadar çok gerçekleşir. Biz belediye olarak üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Belediyemizden kaynaklanabilecek eksiklik veya yanlışlıkları önlemek amacıyla bir çeşit iç denetim sistemi oluşturduk. Bu amaçla geçtiğimiz yıl Yapı Kontrol Müdürlüğü kurduk. Bu müdürlüğümüz tüm imar uygulamaları ve yapılaşmaları denetliyor. Bu mekanizmayla hataları en aza indirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Başkan Atınç, Yapı Kontrol Müdürlüğü’nün 2007 yılının ikinci yarısında kurulduğunu belirterek “İç denetim mekanizması görevi yapan birimimiz bugüne kadar 3 inşaata ruhsatsız çalıştığı için mühürleme uygulamasında bulundu. 3194 sayılı imar kanunun 21. maddesine aykırı ruhsatsız inşaata başlandığından dolayı aynı kanunun 32. maddesine istinaden ve 5237 sayılı TCK’nın 184. maddesine istinaden mühür fekki (mühür kırma) nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu inşaatlara 3194 sayılı imar kanununun 42. maddesine istinaden 2 bin 500 YTL para cezası verildi. Ayrıca 11 inşaata 3194 sayılı imar kanununun 40 ve 41. maddesine istinaden gerekli emniyet tedbirini almadıklarından dolayı kanunun 42. maddesi gereğince bin 287 YTL para cezası verildi.

Yapı Kontrol Müdürlüğümüz aynı zamanda İmar Müdürlüğümüz tarafından verilen yapı ruhsatı, esaslı tamirat ve tadilat ruhsatlarına istinaden söz konusu inşaatların verilen ruhsat ve projelerine uygunluk denetimini yapıyor. İnşaatların temel aşamasında iken temel vizesi yaptırmalarında gerekli işlemleri yapılıyor. Şehirde mevzuata aykırı yapılan inşaatlar denetlenerek (mühürlenerek) ve gerekli yazışmayı ilgili birimlere yapıyor. Görüldüğü gibi gerek yapı sahiplerinin ve gerekse İmar Müdürlüğünün yaptığı işlemler denetim ve iç denetime tabi tutuluyor” şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 11:25:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?