7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Çevre kirliliğini önleme yolları

Atatürk Üniversitesi Çevre Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Ergun Yıldız, çevre kirlenmesinin önlenebilmesi için öncelikle eğitimin şart olduğunu söyledi. 


Kış aylarında sık rastlanan çevre ve hava kirliliği hakkında bilgi veren Çevre Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Ergun Yıldız, "Özellikle Erzurum gibi kışı çok soğuk olan bölgelerde kalitesiz yakıttan dolayı hava ve çevre kirliliğine sık rastlanıyor. Bunu önlemek için vatandaşlar bilinçlendirilerek kaliteli ve uygun yakıt kullanılmalı" dedi. 

Erzurum'da coğrafi şansızlıktan dolayı hava ve çevre kirliğinin sık görüldüğünü açıklayan Yıldız, şunları ifade etti: 

"Erzurum bölgesi coğrafi yapısından dolayı çanak gibi dağların arasında zaman zaman yüksek basınçtan dolayı kirlilik birikiyor. Rüzgar alabilen yerler de binalarla çevrildiği için hava akımı gerçekleşmiyor. Rüzgar alabilen yerleri kendi elimizle yok ediyoruz ve hava kirliliğine maruz kalıyoruz. Yeni binalar, rüzgar yönü dikkate alınmadan yapılmaya devam ederse kirlilik artacaktır." 


ÇEVRE VE HAVA KİRLİLİĞİ NASIL ÖNLENİR? 

Hava ve çevre kirliliğini önlemenin püf noktalarını anlatan Yıldız, daha şunları kaydetti: 

"Hava kirliliğinin önleyebilmek için öncelikle kaliteli ve uygun yakıt kullanılmalıdır. Binalar rüzgar yönü dikkate alınarak yapılmalıdır. Ağaçlandırma yapılmalıdır. Ağaç oksijen deposudur. Hem gürültü kirliğini önler hem de tozları yapraklarında, dallarında tutarak çevre kirlenmesini önler. Arıtma tesisleri kurulmalıdır ve katı, organik çöpler ayrıştırılmalıdır. Vatandaşlar çevre ve hava kirlenmesi hakkında bilinçlendirilmelidir ve kirlenmenin insan sağlığı açısından zararları anlatılmalıdır."
Mevcut sanayi atık suları için mutlaka arıtma tesisleri kurulması gerektiğini vurgulayan Yıldız, sanayi atık sularının içme sularına karışarak insan sağlığını tehdit ettiğini ve bunun bir an önce önlenmesi gerektiğini söyledi.

ATIK AYRIMI EVDE YAPILMALI
Çevre kirliğinin en önemli sebeplerinden birisinin çevreye atılan çöpler olduğunu belirten Ergun Yıldız, "Çevre kirlenmesinde en önemli etken bütün atıkları aynı yere koymamızdır. Atık ayrımı evde yapılmalıdır. Katı atıklar bir torbaya, sıvı, organik, yemek atıklar farklı bir yere konulmalıdır. Belediyeler, ayrı ayrı çöp konteynırları koymalıdır ve katı, organik bütün atıklar farklı konteynırlara atılmalıdır" şeklinde devam etti. 

Çöpe atılan pillerin yer altı sularına karışarak insan sağlığına zarar verdiğini açıklayan Yıldız, "Vatandaşlarımız kesinlikle çöpe pil atmasınlar. Çöpe atılan piller, yer altı sularına karışıyor ve insan sağlığı açısından çok tehlike oluşturuyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 16:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?